GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Nedostaci električne mreže krivi za rasipanja energije

Njemačka: Nedostaci električne mreže krivi za rasipanja energije
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2024 / 20:59
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Uska grla u mreži dovela su do pada prenesene energije na 19,24 teravat-sata (TWh) tijekom 2023., oko 9% manje u odnosu na godinu. Brojka je ekvivalentna potražnji od oko 6 milijuna kućanstava.

"Zbog stalnih brojnih uskih grla u električnoj mreži na kopnu, [energija iz] velikih vjetroelektrana u Sjevernom moru mora se sve više smanjivati", rekao je izvršni direktor Tenneta Tim Meyerjürgens.

Drugi čimbenik je da u sjevernoj Njemačkoj jedva da postoje velike konvencionalne elektrane koje umjesto toga mogu smanjiti svoju proizvodnju, primijetio je. "Ovo utječe ne samo na količine električne energije, već i na određivanje cijena", rekao je Meyerjürgens.

Pozvao je na hitnije širenje mreže, uz izgradnju velikih tzv. "električnih autocesta".

Tennet je procijenio da je ukupna proizvodnja energije vjetra na kopnu i moru iznosila 148,97 TWh u 2023., što je 26,18 TWh više u odnosu na brojku iz 2022. godine. Snaga proizvedena na Sjevernom moru smanjila se za oko četiri postotna boda na 13% od ukupne.

Vjetroturbine na Baltičkom moru, koje spadaju u dio mreže kojom upravlja tvrtka 50 Hertz, prošle su godine proizvele 4,17 TWh, 0,55 TWh više nego 2022. godine.

Potencijalna proizvodnja vjetroelektrana u Sjevernom moru porasla je za 70 megavata (MW) prošle godine na 7.106 MW, s najvećim unosom od 6.491 MW zabilježenim 1. travnja.

Nasuprot tome, Tennetova proizvodnja u Sjevernom moru kod nizozemske obale zabilježila je porast potencijalne proizvodnje za 3.220 MW na 5.622 MW, s 11,54 TWh prenesenih tijekom godine. Brojka je bila za 3,63 TWh veća nego 2022. godine jer je na snagu stupilo puštanje u pogon mrežnih priključaka i povećan broj vjetroturbina.

Njemački ekonomisti i tvrtke u tom sektoru predviđaju da će u nadolazećim godinama biti potrebne milijarde eura za stabilizaciju mreže. Oni ukazuju na kašnjenja u proširenju mreže i nedostatak proizvodnje iz obnovljivih izvora na jugu zemlje gdje se nalaze mnoge velike industrije.

Ovi čimbenici zahtijevaju skupo "upravljanje uskim grlima mreže", kažu oni.

Iako nema dostupnih podataka za cijelu 2023. godinu, Federalna mrežna agencija procijenila je troškove za prvo polugodište na više od 1,6 milijardi eura (1,7 milijardi dolara). Brojka za 2022. iznosila je 4,2 milijarde eura, djelomično uzrokovano porastom cijene prirodnog plina.

Tennet predviđa da će proći 10 godina prije nego što se intervencije – poznate kao ponovno dispečiranje – za stabilizaciju mreže mogu svesti na minimum.

Kao rezultat neravnoteže između sjevera i juga Njemačke, moraju se koristiti konvencionalne elektrane na fosilna goriva na jugu, koje proizvode energiju koja je mnogo skuplja od one koju proizvode obnovljivi izvori energije na sjeveru.

Glasnogovornik Federalne mrežne agencije rekao je da je gotovo 3% obnovljive energije propalo u 2022.

"Dok su troškovi ponovnog dispečiranja trošak koji se gubi i nema ekonomske koristi, ulaganje u energetsku infrastrukturu isplatit će se dugoročno", rekla je glasnogovornica Tenneta.

Tagovi: struja, njemačka, energija, energetika
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE