GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka najavila financijsku potporu bivšoj Gazpromovoj podružnici

Njemačka najavila financijsku potporu bivšoj Gazpromovoj podružnici
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2022 / 11:54
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada najavila je da će bivšoj podružnici ruskog plinskog diva Gazproma osigurati potporu kroz kredite državne banke kako bi spriječila njezin stečaj i osigurala opskrbu plinom.

"Takvim pristupom savezna vlada zadržava utjecaj na dio ključne energetske infrastrukture i sprečava prijetnju energetskoj sigurnosti", stoji u priopćenju, objavljenom u utorak.

Potpora će iznositi između 9 i 10 milijardi eura, a bit će osigurana kroz kredit državne razvojne banke KfW, prema izvorima.

U sljedećoj fazi vlada bi mogla razmotriti mogućnost pretvaranja zajma u vlasnički kapital kako bi opskrbu osigurala na dulji rok. To bi značilo da bi država preuzela udio u tvrtki, objašnjava agencija dpa.

Gazprom se početkom travnja povukao iz vlasništva nad njemačkom podružnicom i vlada ga je nacionalizirala, povjerivši posao upravljanja energetskom regulatoru kako bi osigurala opskrbu Njemačke plinom.

Regulator je Gazprom Germanijom trebao upravljati do rujna, ali Berlin je u utorak najavio dulji vremenski okvir i novu pravnu osnovu za njezino poslovanje.

Kompanija plin kupuje na tržištu, kao i drugi, i to s kratkim rokovima isporuke, u skladu s propisima EU-a. Cijene plina snažno pak rastu u posljednje vrijeme, a u utorak dodatno ih je potaknula najava Gazproma da će znatno smanjiti isporuke u Njemačku.

Ruska kompanija obrazložila je smanjene isporuke kašnjenjem opreme za plinovod Sjeverni tok 1 koju je poslala u Njemačku na popravak.

Vlada u Berlinu podsjeća pak da je Rusija sredinom svibnja uvela sankcije Gazprom Germaniji i gotovo svim njezinim podružnicama, što je izazvalo "financijsku neravnotežu" u tvrtki.

Berlin kreditom želi spriječiti nelikvidnost Gazprom Germanije i ozbiljne posljedice takvog ishoda po tržište.

Kompanija će dobiti i novo ime, Securing Energy for Europe, kako bi se tržištu poslao jasan signal da je cilj potpore osigurati opskrbu Njemačke, ali i Europe.

Tagovi: Gazprom, Gazprom Germania, Njemačka
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE