GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka načelno dogovorila nacionalizaciju posrnulog uvoznika plina

Njemačka načelno dogovorila nacionalizaciju posrnulog uvoznika plina
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2022 / 19:24
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Prezaduženi njemački uvoznik plina Uniper objavio je u utorak da će mu vlada priteći u pomoć otkupom vlasničkog udjela finske elektroenergetske tvrtke Fortum, potvrdivši izvješća o nacionalizaciji.

Uniper i njegov ključni dioničar, finska državna elektroenergetska tvrtka Fortum, pristali su na prijedlog o nacionalizaciji, izvijestio je u utorak Bloomberg.

Vlada trenutno drži 30 posto udjela, a ovog će ovog tjedna po Bloombergu objaviti da je postignut dogovor o nacionalizaciji, iako ugovor nije potpisan.

Neimenovani izvor izjavio je za Reuters da bi vlada, kako se očekuje, trebala objaviti dogovor u srijedu.

Uniper je naknadno izvijestio da će vlada preuzeti Fortumov udio i osigurati još osam milijardi eura kapitala. Time bi se državna pomoć Uniperu u obliku kredita i vlasničkih udjela popela na nekih 29 milijardi eura, u skladu s procjenom poslovnog lista Business Insider.

"Konačni sporazum još nije potpisan", naglasili su u Uniperu.

Finska državna elektroenergetska tvrtka istaknula je pak da će dogovor uključiti i "povrat financiranja" koji su osigurali Uniperu. U pitanju je osam milijardi eura, napominju.

Berlinu je jasno da nestabilnost velikih uvoznika plina zahtijeva snažnu ulogu države, jamstva i financijsku potporu, rekla su u utorak za Reuters dva upućena izvora.

Uniper je kao i nacionalizirana Gazpromova podružnica Securing Energy for Europe (SEFE) i EnBW-ova podružnica VNG plin nabavljao od ruskog Gazproma na temelju dugoročnih ugovora o opskrbi.

Uniperovi problemi počeli su još prošle godine skokom cijena plina na europskom tržištu zbog vala potražnje koji je pokrenuo nagli oporavak gospodarstva od koronakrize. Rusija je pak smanjila isporuke u očekivanju otvaranja plinovoda Sjeverni tok 2.

Uniper je u siječnju od finskog Fortuma i njemačke razvojne banke KfW osigurao kreditnu liniju od 10 milijardi eura i dodatnih 1,8 milijardi eura bankovnih zajmova kako bi se mogao nositi s visokim cijenama plina i snažnim oscilacijama na tržištima.

U veljači povukli su se iz projekta plinovoda Sjeverni tok 2 zbog ruskog napada na Ukrajinu, otpisavši milijardu eura ulaganja. Cijene plina još rasle su pak još snažnije budući da je Europa odlučila smanjiti ovisnost o ruskim energentima i uvela Rusiji sankcije.

Uniper je prvo tromjesečje zaključio s gubitkom od tri milijarde eura, prihvativši zahtjev Moskve da plin plaća u rubljama. U lipnju zatražili su pomoć njemačke vlade koja mu je u srpnju osigurala 15 milijardi eura pomoći i više nego udvostručila kreditnu liniju u državnoj banci.

Ruski Gazprom smanjio je pak tokom ljeta isporuke plina Sjevernim tokom 1, tražeći povrat turbine koju je poslao Siemens Energyju na servis, a Uniperov neto gubitak popeo se u prvoj polovini godine na 12,3 milijarde eura.

Sjeverni tok 1 ostao je zatvoren i u rujnu, a njemačka vlada najavila je potrošačima naknade za skladištenje i više troškove nabave plina.

Tagovi: Uniper, plin, Njemačka, Fortum
PROČITAJ I OVO
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
IMENOVANJA
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade.
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
UPRAVLJANJE
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru da će se nakon imenovanja nove Uprave Ine odmah krenuti u razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja Inom.
Štern: Novi članovi glumit će Upravu, nemaju nikakav utjecaj
JASNA PORUKA
Štern: Novi članovi glumit će Upravu, nemaju nikakav utjecaj
ZAGREB - Nadzorni odbor INA-e na današnjoj bi sjednici trebao odabrati novu šesteročlanu Upravu. Situaciju u toj kompaniji u N1 Studiju komentirao je stručnjak za energetiku i bivši direktor u INA-i Davor Štern. Ne vjeruje da će se imenovanjem nove Uprave stvari značajno promijeniti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE