GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrija skeptična prema vladinom planu postupnog ukidanja ugljena do 2030

Njemačka industrija skeptična prema vladinom planu postupnog ukidanja ugljena do 2030
SKEPSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2023 / 07:20
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Savez njemačkih industrijalaca (BDI) izrazio je u subotu skepticizam prema vladinim planovima da pomakne postupno ukidanje proizvodnje električne energije na ugljen do 2030. godine u odnosu na cilj 2038. koji je postavljen zakonom.

Ministar energetike i klime Robert Habeck do sada nije imao nikakvu strategiju za promicanje ulaganja u nove elektrane na plin, rekao je predsjednik BDI-a Siegfried Russwurm.

"Iznimno je uznemirujuće da bismo mogli doći u situaciju da termoelektrane na ugljen moraju raditi dulje jer nema dovoljno drugih rezervnih kapaciteta", rekao je.

Vlada ima za cilj da do 2030. godine 80% električne energije bude proizvedeno iz obnovljivih izvora - posebno energije vjetra i sunca. Trenutačna brojka je nešto više od 50%.

Posao je čekao da Habeck objavi strategiju, koja je trebala biti predstavljena tijekom ljeta. Elektrane na plin namijenjene su kao rezerva kada su obnovljivi izvori energije neadekvatni – u početku se koriste prirodnim plinom, a kasnije zelenim vodikom.

Ali energetski sektor koči ulaganja jer nove elektrane ne bi bile isplative.

Habeck je najavio državnu pomoć tešku milijardu eura. Jedna od mogućnosti je sustav poticaja koji bi operaterima elektrana plaćao da kapacitete drže u rezervi.

No vlada se suočava s proračunskim problemima nakon nedavne presude Saveznog ustavnog suda kojom je blokirana preraspodjela neiskorištenih sredstava iz rezerve uspostavljene za borbu s pandemijom koronavirusa.

"Bit će potrebna privatna ulaganja, a to se mora isplatiti – čak i uz samo nekoliko radnih sati godišnje", rekao je Russwurm. Izrazio je podršku dodavanju obnovljivih kapaciteta, ali je rekao da poštenje zahtijeva suočavanje s oblačnim danima bez vjetra.

"Daleko smo od odgovarajućeg rezervnog kapaciteta", rekao je, nazivajući elektrane na vodik "snom za budućnost".

Izrazio je skepsu prema planovima uvoza električne energije i na temelju toga izgradnje samo 25 gigavata dodatnih kapaciteta. "Ovo je vrlo optimistična teza, jer pretpostavlja da će naši susjedi uvijek imati višak kapaciteta kada nam zatreba", rekao je.

U svakom slučaju moralo bi se izgraditi pedeset novih elektrana kako bi se osiguralo dodatnih 25 gigavata, a to je bila velika ambicija, rekao je Russwurm.

Malo je proizvođača bilo u stanju izgraditi turbine na vodik, a bile su skupe. "Ako će se 50 naručiti, planirati, odobriti i konstruirati samo u Njemačkoj, to je cilj koji mi se čini nerealnim", rekao je.

Tagovi: INDUSTRIJA, UGLJEN, NJEMAČKA
PROČITAJ I OVO
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE