GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niskobudžetni avioprijevoznici traže obavezni udio zelenog goriva za sve letove

Niskobudžetni avioprijevoznici traže obavezni udio zelenog goriva za sve letove
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2021 / 17:40
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Skupina europskih niskobudžetnih avioprijevoznika zatražila je u četvrtak od Europske unije da obavezan udio 'zelenog' goriva propiše za sve letove budući, ističući da su letovi da udaljene destinacije glavni izvor emisije štetnih plinova.

Europska komisija prioprema prijedlog minimalnog udjela održivih goriva za zrakoplove (SAF) kako bi smanjila emisiju ugljičnog dioksida u sektoru zračnog prijevoza. U prosincu odustali su od plana prema kojem bi od 2030. trebao iznositi pet posto, ocijenivši da to nije dovoljno.

Skupina niskobudžetnih zrakoplovnih prijevoznika, koji ne lete na udaljene destinacije, i ekološke skupine zatražile su od EK u srijedu da se propisani minimalni udio održivog goriva ne primjenjuje samo na kratkim letovima unutar Europe, već i na putovanjima na druge kontinente.

"Izuzimanje dugih letova iz obaveznog SAF-a značilo bi da propis ne bi obuhvatio cijeli segment našeg sektora koji najviše treba dekarbonizirati", upozoravaju prijevoznici i udruge u pismu povjerenicima EU-a za klimatsku i prometnu politiku, koje je Reuters dobio na uvid.

Pismo su potpisali Easyjet, Ryanair, Wizz Air, Jet2 i nevladina organizacija Transport & Environment.

Prema podacima agencije za upravljanje zračnim prometom Eurocontrol, šest posto letova iz europskih zračnih luka koji prelaze više od 4.000 km emitira polovinu ugljičnog dioksida generiranog letovima iz Europe, navode.

"Nema logike u isključivanju dugih letova iz obveznog SAF-a jer je to jedini načih da ih se dekarbonizira", istaknuo je u priopćenju izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary.

Zagađenje koje uzrokuju letovi na udaljene destinacije trenutno ne podliježe regulativi unatoč tome što je izvor većeg dijela emisije štetnih plinova, naglasio je pak izvršni direktor T&E-a William Todts.

Propisani udio zelenog goriva jedina je kratkoročna opcija za smanjenje emisija iz dugih letova, a privremeno je rješenje za kratke letove, do idućeg desetljeća kada bi prijevoznicima trebala biti dostupna goriva na bazi vodika, dodaju niskobudžetni prijevoznici.

Airbus planira izbaciti na tržište zrakoplove bez štetnih emisija najkasnije 2035. godine, napominje Reuters.

Tradicionalni prijevoznici mogli bi se usprotiviti tom prijedlogu jer bi im nametnuo troškove kojih su njihovi strani konkurenti pošteđeni, napominje Reuters.

Air France KLM i Lufthansa nisu odmah bili dostupni za komentar pisma.

Tagovi: zeleno gorivo, low cost prijevoznici, Eurocontrol, Ryanair, Wizz Air, easyJet, Lufthansa, Air France-KLM
PROČITAJ I OVO
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
CILJEVI
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
MOSKVA - Rusija namjerava zauzeti oko 20 posto budućeg svjetskog tržišta vodika, rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov u intervjuu za magazin Energy Policy.
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
OIE
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
TOKYO - Japanska vlada namjerava do fiskalne 2030. godine udio solarne, energije vjetra i drugih obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj bilanci zemlje povećati na gotovo 40 posto, izvijestila su u petak poslovne novine Asahi pozivajući se na izvore u Ministarstvu gospodarstva, trgovine i industrije.
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, poduprte sklonošću ulagača riziku nakon što je američka središnja banka stišala zabrinutost zbog jačanja inflacije i otklonila mogućnost strože monetarne politike.
Britanija želi globalni sporazum o obustavi financiranja ugljena
ŽELJE
Britanija želi globalni sporazum o obustavi financiranja ugljena
LONDON - Velika Britanija želi isposlovati sklapanje globalnog sporazuma o obustavi prekograničnog financiranja projekata ugljena na klimatskoj konferenciji u studenome, rekao je u petak ministar Alok Sharma.
Potencijal vjetra u Hercegovini veći od potrošnje električne energije u BiH
POTENCIJALI
Potencijal vjetra u Hercegovini veći od potrošnje električne energije u BiH
MOSTAR - Druga vjetroelektrana koju će graditi Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne bit će ona na lokaciji Poklečani sjeveroistočno od Posušja, odnosno nedaleko od mjesta Rakitna, s instaliranom snagom 132 megavata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE