GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS: Loš završetak gopdine pogoršao rezultate

NIS: Loš završetak gopdine pogoršao rezultate
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2024 / 10:42
Autor: SEEbiz / Momentum
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je očekivano slabije rezultate poslovanja u četvrtom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, ali je profit došao ispod očekivanja te je i godišnji rezultat pao više od prognoza tržišta.

S je u 2023. godini, pre svega usled pada prosečne cene Brenta za 18 odsto, zabeležio pad prihoda za petinu na 412,1 milijardu dinara, a sličan pad realizacije zabeležen je i u četvrtom tromesečju. Uticaj na slabije prihode imao je i pad prometa koji je u većoj meri posledica visoke baze iz prethodne godine.

Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, pao je 50 procenata na 68,1 milijardu dinara, dok je neto rezultat oslabio 52 odsto na 44,2 milijarde dinara. Negativan uticaj na profit imali su i isplata donacije Vladi Republike Srbije u drugom kvartalu u iznosu od sedam milijardi dinara, te gubitak Petrohemije koja se konsoliduje u rezultatima od trećeg tromesečja.

Posmatrano samo u četvrtom kvartalu, EBITDA je opao 63 odsto na 11,5 milijardi dinara, dok se neto profit spustio 46 odsto na 12,4 milijarde dinara.

Kada su u pitanju operativni pokazatelji, proizvodnja nafte i gasa pala je 0,9 odsto na 1.168,7 hiljada uslovnih tona, a drugi kvartal zaredom zabeleženo je blago povećanje na godišnjem nivou. Obim prerade je bio za sedam procenata niži i iznosio je 4.421,5 hiljada tona, dok je ukupan promet pao osam odsto na 4.363,0 hiljada tona. Nakon što se promet stabilizovao tokom trećeg kvartala, u četvrtom tromesečju je zabeležen pad od 12 procenata.

CAPEX je u 2023. godini skočio 77 odsto na 39,2 milijarde dinara i bio je ispod plana za oko deset milijardi dinara. Kompanija u tekućoj godini planira rekordni CAPEX od 59,7 milijardi dinara, delimično i usled remonta rafinerije u Pančevu koji će biti sproveden tokom marta i aprila. Ovogodišnji remont će biti najsveobuhvatniji do sada s obzirom na modernizaciju rafinerije i veliki broj proizvodnih postrojenja.

Zaduženost kompanije ostala je na relativno sličnom nivou od 564 miliona evra i uglavnom se odnosi na dugoročne finansijske obaveze.

Tagovi: nis, nafta, naftna industrija srbije, gazprom
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE