GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško ponovno u funkciji

NE Krško ponovno u funkciji
NUKLEARKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2023 / 13:39
Autor: SEEbiz / STA
KRŠKO - Nuklearna elektrana Krško (Nek), koja je zbog nepropusnosti primarnog sustava elektrane bila zatvorena od 6. listopada, u petak je nešto prije 22 sata ponovno priključena na mrežu. Trenutačno radi na 28 posto snage, a postupno će je povećavati u skladu s procedurama, priopćio je danas Nek.

Agregat Neka je u petak u 21:37 ponovno sinkroniziran s mrežom. Elektrana trenutno radi s 28% kapaciteta koji će se postupno povećavati u skladu s operativnim procedurama.

"Ovlaštene organizacije Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost dale su pozitivno mišljenje za početak rada nakon neovisne kontrole aktivnosti", napisali su u priopćenju.

Prije toga Nek je upravi poslao izvješće o izvršenoj analizi nakon odstupanja odn zatvaranje postrojenja i popratne studije. Uprava je potvrdila da je Nek proveo sve potrebne i očekivane mjere i time ispunio preduvjete za siguran rad.

Jedan je zatvoren 6. listopada ujutro nakon što su operateri otkrili povećano curenje u primarnom rashladnom krugu u spremniku u 23:30 4. listopada. Iako je to curenje predstavljalo oko 20 posto dopuštenog prema tehničkim specifikacijama Neka, odlučili su ga zaustaviti iz predostrožnosti.

U danima koji su uslijedili utvrdili su točnu lokaciju curenja - bilo je to na dijelu cjevovoda koji je povezivao reaktorsku posudu s visokotlačnim sustavom sigurnosnog ubrizgavanja, jednim od sustava hlađenja jezgre u hitnim slučajevima - i započeli sanaciju. Za popravak je angažiran izvorni projektant i dobavljač opreme Westinghouse, uz potporu domaće industrije.

Nakon istraživanja odlučili su zamijeniti segmente obaju cjevovoda od priključka na reaktorskoj posudi. Nakon priprema u kojima su, između ostalog, zavarivači obučavani na modelu koji je veličinom i rasporedom odgovarao prostoriji u kojoj su tada izvodili radove, pristupilo se sanaciji. Kako objašnjava Neko, ugrađivali su nove materijale koji su po specifikacijama jednaki originalnim, a svi novi varovi pregledani su propisanim nerazornim postupcima.

"Konačni zaključak Neka i ovlaštenih organizacija je da je zamjena segmenata cjevovoda na obje linije sigurnosnog utiskivanja u jezgru bila optimalna i najkonzervativnija mjera", napisali su u današnjem priopćenju.

Nakon zamjene dijelova cjevovoda, svih 121 gorivih elemenata premješteno je iz bazena istrošenog goriva natrag u reaktorsku posudu te su nastavljene pripreme za ponovno pokretanje. Kada su ovlaštene organizacije nakon pregleda dale pozitivno mišljenje, mogli su ponovno pokrenuti elektranu.

„Zaposlenici u Neka uspješno su završili sve korektivne radove sa stručnim i pouzdanim partnerima u tjednima od gašenja; elektrana ponovno proizvodi električnu energiju koju karakterizira nizak ugljik i konkurentna cijena", napisali su u poruci.

Iz elektrane uvjeravaju da prilikom istjecanja nuklearna sigurnost nije bila ugrožena jer je istjecanje bilo u granicama koje dopuštaju normalan rad elektrane. Nije bilo ispuštanja radionuklida u okoliš, svi sigurnosni sustavi bili su dostupni, odaziv opreme i osoblja na događaj bio je u skladu s projektnim osnovama i očekivanjima, naveli su.

Uprava za nuklearnu sigurnost je u objavi prošle srijede, nakon što je primila spomenuto Nekovo izvješće, među ostalim napisala da je zamjena oba dijela cjevovoda zahtjevan posao zbog radioaktivnog zračenja u blizini reaktorske posude, ali i kontaminacije cjevovoda. , te da niti jedan radnik nije primio dozu koja bi premašila zakonsku granicu.

“Ukupna izmjerena doza zračenja svih radnika bila je manja od doze koja je bila planirana prije izvođenja radova. Djelatnici Neka dobro su se pripremili za aktivnosti sanacije cjevovoda, poduzeli mjere za zaštitu radnika i izvršili učinkovitu dekontaminaciju radnog mjesta i cjevovoda, zaključili su u Upravi.

Pojasnila je da će Nek sada detaljno analizirati uzrok puknuća. Oba presječena dijela cjevovoda poslana su na analizu u inozemstvo, gdje će se u odgovarajućem laboratoriju u vrućoj komori obaviti destruktivno i metalografsko istraživanje materijala i varova. Temeljem zaključaka analize Nek će po potrebi provesti dodatne tehničke mjere, priopćila je uprava.

Utvrdila je, među ostalim, da je utjecaj izvanrednog remonta na okoliš i stanovništvo vrlo malen i usporediv s utjecajem tijekom normalnog rada Nek-a. Emisije plinova u okoliš bile su nešto veće tijekom izvanrednog remonta, ali usporedive s količinama ispuštenih radioaktivnih tvari tijekom redovnog remonta. Sva radioaktivna ispuštanja bila su znatno ispod dopuštenih granica postavljenih za Nek, priopćila je Uprava za nuklearnu sigurnost.

Tagovi: NE Krško, Krško
PROČITAJ I OVO
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice OPEC-a i njihove saveznike da dodatno smanje opskrbu.
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
IMENOVANJA
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) u petak je na prijedlog Vlade razriješio dosadašnjeg predsjednika Uprave Franu Barbarića te također na Vladin prijedlog predsjednikom Uprave imenovao Vicu Oršulića, na mandat od šest mjeseci, do provedbe javnog natječaja, priopćeno je iz HEP-a.
Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
Makedonija se odrekla ruskog plina
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
INVESTICIJE
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
MODRIČA - Rafinerija ulja Modriča planira graditi fotonaponsku elektranu instalisane snage od 6,3 MWp u opštini Modriča
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
OPCIJE
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
MELBOURNE - Australski energetski divovi Woodside i Santos u pregovorima o stvaranju plinske elektrane vrijedne 52 milijarde dolara
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE