GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naznake slabije američke potražnje spustile cijene nafte ispod 82 dolara

Naznake slabije američke potražnje spustile cijene nafte ispod 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2023 / 16:58
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara pod pritiskom naznaka slabljenja potražnje u SAD-u koje su prevagnule nad pojačanom gospodarskom aktivnošću u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 69 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,78 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 78 centi nižoj cijeni, od 77,48 dolara.

Trgovce su u srijedu zaokupili podaci o proizvodnji i potražnji u SAD-u.

Udruga proizvođača API (Američki institut za naftu) izvijestila je da su zalihe sirove nafte i benzina porasle u prošlom tjednu, citira Reuters navode neimenovanih tržišnih izvora, što bi signaliziralo slabiju potražnju.

Američka vlada objavit će podatke tokom dana, nakon prošlotjedne stanke radi ažuriranja sustava.

Stanka je stvorila neizvjesnost u procjenama ponude i potražnje i otežala odlučivanje o ulaganjima, objašnjava John Evans iz brokerske kuće PVM.

Uteg cijenama možda je danas bila i opskrba, nagađa Evans, dodajući da kompanije u SAD-u "vjerojatno" proizvode naftu rekordnim tempom.

U takvom su okruženju pojačana aktivnosti u kineskom gospodarstvu u listopadu i neočekivano snažan rast prometa u maloprodaji pali u drugi plan.

"Mnogi u Kini vide glavnog krivca za slabu potražnju u svjetskoj industriji i taj tračak svjetla trebao bi poduprijeti rast cijena nafte, iako su ulagači zasada suzdržani", napisao je Evans u bilješci.

Zapad u međuvremenu istražuje nove mogućnosti za ograničavanje cijena ruske nafte na 60 dolara.

Financial Times izvijestio je u srijedu, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi Danska po planovina EU-a trebala u tjesnacima u Baltičkom moru provoditi inspekcije i po potrebi blokirati tankere koji prevoze skuplje ruske barele, iako još nije poznato kako bi trebala obavljati te zadaće.

Pomorski stručnjaci upozoravaju da bi blokada komercijalnih brodova predstavljala kršenje osnovnih međunarodnih pomorskih zakona, uključujući Konvenciju UN-a o zakonu na moru.

Danska smije zaustaviti brod samo ako predstavlja očiglednu prijetnju, naglašavaju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio 1,39 dolara, na 85,47 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice OPEC-a i njihove saveznike da dodatno smanje opskrbu.
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
IMENOVANJA
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) u petak je na prijedlog Vlade razriješio dosadašnjeg predsjednika Uprave Franu Barbarića te također na Vladin prijedlog predsjednikom Uprave imenovao Vicu Oršulića, na mandat od šest mjeseci, do provedbe javnog natječaja, priopćeno je iz HEP-a.
Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
Makedonija se odrekla ruskog plina
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
INVESTICIJE
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
MODRIČA - Rafinerija ulja Modriča planira graditi fotonaponsku elektranu instalisane snage od 6,3 MWp u opštini Modriča
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
OPCIJE
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
MELBOURNE - Australski energetski divovi Woodside i Santos u pregovorima o stvaranju plinske elektrane vrijedne 52 milijarde dolara
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE