GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naznake slabije američke potražnje spustile cijene nafte ispod 82 dolara

Naznake slabije američke potražnje spustile cijene nafte ispod 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2023 / 16:58
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara pod pritiskom naznaka slabljenja potražnje u SAD-u koje su prevagnule nad pojačanom gospodarskom aktivnošću u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 69 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,78 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 78 centi nižoj cijeni, od 77,48 dolara.

Trgovce su u srijedu zaokupili podaci o proizvodnji i potražnji u SAD-u.

Udruga proizvođača API (Američki institut za naftu) izvijestila je da su zalihe sirove nafte i benzina porasle u prošlom tjednu, citira Reuters navode neimenovanih tržišnih izvora, što bi signaliziralo slabiju potražnju.

Američka vlada objavit će podatke tokom dana, nakon prošlotjedne stanke radi ažuriranja sustava.

Stanka je stvorila neizvjesnost u procjenama ponude i potražnje i otežala odlučivanje o ulaganjima, objašnjava John Evans iz brokerske kuće PVM.

Uteg cijenama možda je danas bila i opskrba, nagađa Evans, dodajući da kompanije u SAD-u "vjerojatno" proizvode naftu rekordnim tempom.

U takvom su okruženju pojačana aktivnosti u kineskom gospodarstvu u listopadu i neočekivano snažan rast prometa u maloprodaji pali u drugi plan.

"Mnogi u Kini vide glavnog krivca za slabu potražnju u svjetskoj industriji i taj tračak svjetla trebao bi poduprijeti rast cijena nafte, iako su ulagači zasada suzdržani", napisao je Evans u bilješci.

Zapad u međuvremenu istražuje nove mogućnosti za ograničavanje cijena ruske nafte na 60 dolara.

Financial Times izvijestio je u srijedu, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi Danska po planovina EU-a trebala u tjesnacima u Baltičkom moru provoditi inspekcije i po potrebi blokirati tankere koji prevoze skuplje ruske barele, iako još nije poznato kako bi trebala obavljati te zadaće.

Pomorski stručnjaci upozoravaju da bi blokada komercijalnih brodova predstavljala kršenje osnovnih međunarodnih pomorskih zakona, uključujući Konvenciju UN-a o zakonu na moru.

Danska smije zaustaviti brod samo ako predstavlja očiglednu prijetnju, naglašavaju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio 1,39 dolara, na 85,47 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE