GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj

Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2024 / 08:22
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.

- Sporazum pokriva približno 90 projekata u različitim fazama razvoja, s jasnim planom provedbe tijekom tri godine. Sadrži obveze razvoja i izgradnje elektrana od strane Mytileneosa i akviziciju od strane PPC Grupe po završetku izgradnje svakog projekta - navodi se u zajedničkoj objavi Mytilineosa i PPC-a, bez preciziranja koliko će u koju od država u regiji biti uloženo i u koliko projekata. Iznesena je samo podjela planiranih 2000 megavata novih solarnih parkova koje će partneri napraviti po državama. U Hrvatskoj će biti izgrađeno 445 megavata solara, u Italiji 503, u Rumunjskoj 516, a u Bugarskoj 500 megavata.

Planovi grčkih partnera za Hrvatsku veliki su ako se, primjerice, stave u odnos s podatkom da je 1. ožujka ove godine, prema podacima gospodarsko-interesnog udruženja Obnovljivi izvori Hrvatske (OiEH), ukupni instalirani kapacitet domaćih solarnih elektrana iznosio 510 megavata. Za ilustraciju najavljenog investicijskog zamaha Mytilineosa i PPC-a mogu poslužiti i investicijski podaci nekih od naših najvećih ulagača u solarne parkove, poput HEP-a i Ine. Dok je HEP koncem prošle godine raspolagao instaliranim kapacitetom solara od oko 30 megavata, Ina je dosad pustila u rad dva solarna parka, u Virju i u Sisku, ukupne snage oko 13 megavata.

Budući da i HEP i Ina, kao i mnogi drugi ulagači u solare, najavljuju velika ulaganja u ovoj i idućim godinama, ne treba brzati sa zaključkom da će Mytilineos i PPC biti najveći proizvođači električne energije iz sunca u Hrvatskoj kada ostvare svoje planove, ali će svakako biti među najvećima. Dok je Mytilineos, prema dostupnim podacima, tijekom 2022. u Hrvatskoj osnovao tvrtku kćer, PPC Grupa dosad nije poslovala u Hrvatskoj niti u Italiji.

U prošloj godini Mytilineos je uprihodio oko 5,5 milijardi eura, imaju 6500 zaposlenih u Grčkoj i izvan matične države, a planiraju izlazak na Londonsku burzu nakon što su na burzi u Ateni ostvarili tržišnu kapitalizaciju od 5,3 milijarde eura.

Tagovi: Mytilineos, PPC, SOLARI, OIE, ENERGETIKA
PROČITAJ I OVO
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE