GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najave kineskih poticaja podigle cijene nafte

Najave kineskih poticaja podigle cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2024 / 18:03
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijena nafte primaknule su se u srijedu razini od 80 dolara, poduprte odlukom kineske središnje banke o jačanju likvidnosti koja bi trebala potaknuti gospodarstvo, raspirivši očekivanja o oživljavanju potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 40 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centa višoj cijeni, od 74,94 dolara.

Trgovci su se u srijedu fokusirali na kinesku monetarnu politiku. Kineska narodna banka smanjit će od 5. veljače udio propisanih rezervi banaka, objavio je guverner Pan Gongsheng što bi gospodarstvu trebalo staviti na raspolaganje do bilijun juana (139,45 milijardi dolara).

U prosincu kineski dužnosnici najavili su mjere koje bi trebale poduprijeti neujednačeni gospodarski rast nakon ukidanja strogih pandemijskih ograničenja.

Trgovci očekuju da će kineski poticaji oživjeti mlaku potražnju za energentima.

Potporu cijenama pružaju i geopolitičke napetosti.

SAD i Britanija izveli su i u utorak udare na ciljeve u Jemenu, uz obrazloženje da žele zaštititi plovidbu komercijalnih brodova od napada jemenskog pokreta Ansar Allah. Od studenog jemenski borci napadaju brodove povezane s Izraelom, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol izjavio je prošli tjedan da poremećaji u transportu kroz Crveno more ne bi trebali značajnije podići cijene nafte, ukazujući na pojačanu opskrbu i posustalu potražnju.

"Prekidi trgovine u Crvenom moru tek blago podižu cijene nafte, nijedna fizička pošiljka nije do sada izgubljena, ali ne može se isključiti eskalacija sukoba u regiji", naveli su u bilješci analitičari HSBC-ovog Global Researcha.

Značajniji rast cijena zakočila je stabilizacija dolara blizu najviše razine u šest tjedana prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta valute. Jaki dolar smanjuje potražnju jer nagriza kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,60 dolara, na 81,30 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE