GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nagovještaji veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 78 dolara

Nagovještaji veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 78 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2021 / 19:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara, pritisnute nagovještajima da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici mogli povećati proizvodnju kako bi ublažili strah od nedostatne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 77,90 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 69 centi, na 74,34 dolara.

Trgovci su se pred kraj tjedna usredotočili na izjave četiri izvora iz OPEC+ da razmatraju mogućnost značajnije povećanje opskrbe u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju. Trenutni dogovor predviđa povećanje za 400 tisuća barela dnevno u mjesecima do kraja godine.

Vodeći su proizvođači izloženi pritisku velikih potrošača, poput SAD-a i Indije, da proizvode više za niže cijene.

Ne može se isključiti mogućnost da će OPEC+ nakon listopada ubrzati povećanje proizvodnje, smatra Stephen Brennock iz PVM-a, tvrdeći da u grupi baš i nisu oduševljeni cijenom nafte od 80 dolara.

Jeffrey Halley iz OANDA-e smatra pak da bi ishod predstojećeg sastanka OPEC+ mogao i razočarati jer bi povećanje moglo biti skromno. Neke članice ne uspijevaju povećati proizvodnju zbog nedostatnih ulaganja i kašnjenja održavanja bušotina povezanog s pandemijom covida 19.

On pak ističe da nekim zemljama visoke cijene nafte odgovaraju jer im povećavaju prihode.

Uteg cijenama nafte bili su i danas jači dolar, koji poskupljuje naftu za imatelje ostalih valuta i prigušuje potražnju, i rast zaliha u SAD-u.

Njihov značajnij pad zakočilo je pak poskupljenje prirodnog plina na globalnoj razini budući da je potaknulo proizvođače struje da se okrenu drugim gorivima u zemljama poput Pakistana, Bangladeša i onima na Bliskom istoku.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u četvrtak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 77,72 dolara, što znači da je porasla 59 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE