GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nafta u tjednu pojeftinila, ali većina analitičara podiže ciljanu cijenu

Nafta u tjednu pojeftinila, ali većina analitičara podiže ciljanu cijenu
GEOPOLITIKA I NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2024 / 08:19
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Unatoč iranskom napadu na Izrael i izraelskom napadu na Iran u petak, cijene nafte nisu dosegle ovogodišnje vrhunce.

Štoviše, na tjednoj razini cijena nafte pala je oko tri posto, što je najviše od veljače. Brent je skočio za 3,50 dolara rano u petak na 90,75 dolara, s 92 dolara tjedan dana ranije, nakon vijesti da je Izrael pokrenuo vojnu operaciju protiv Irana, ali je poslijepodne opet skliznuo ispod početne točke. Očito su naftni trgovci sve to shvatili kao veliku predstavu koja neće utjecati na naftnu bilancu. U međuvremenu su Amerikanci pooštrili sankcije Iranu i njegovom izvozu nafte u sklopu paketa pomoći Ukrajini. U Goldman Sachsu i Commerzbanci povećali su ciljanu cijenu nafte, u Goldmanu predviđaju da će prosječna vrijednost brenta u drugom polugodištu biti 86 dolara (prethodna prognoza 85), a 2025. 82 dolara (prethodno 80) za Bačva od 159 litara.

Prema dostupnim podacima, u prvom tromjesečju zabilježen je manjak opskrbe od 0,1 mil. barela dnevno na svjetskom tržištu. Prema prognozama Međunarodne agencije za energiju (eng. International Energy Agency - IEA) tržište nafte moglo bi biti opskrbljeno s viškom od 0,2 mil. barela dnevno u drugom tromjesečju odnosno s 0,1 mil. barela dnevno u trećem tromjesečju. U to je uključena i pretpostavka da će se trenutačno smanjena proizvodnja OPEC-a produžiti i na drugu polovinu godine. Revizija očekivane svjetske potražnje za naftom na 103,2 mil. barela dnevno bila je povezana s neočekivano visokom potrošnjom nafte u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Međunarodna agencija za energiju prognozira da bi dodatna potražnja od 1,3 mil. barela dnevno u 2024. mogla doći od strane Kine (koja bi trebala biti zaslužna za 50% rasta potražnje), Indije i Brazila. Rast potražnje za naftom u 2025. mogao bi usporiti na milijun barela dnevno.

SAD i ostali opskrbljivači (koji nisu povezani s OPEC+ zemljama) mogli bi pružiti dodatnih 3,6 mil. barela dnevno u 2024., ublažavajući tako učinke dogovorene smanjene proizvodnje OPEC+ zemalja. Američki proizvođači uspjeli su zadržati vlastitu proizvodnju na rekordnih 13,3 mil. barela dnevno, koja je postignuta u prosincu prošle godine. Prema tamošnjim projekcijama, proizvodnja američke nafte mogla bi se povećati za dodatnih 0,3 mil. barela dnevno u 2024.

U kratkom roku, analitičari Raiffeisen Bank Internationala očekuju blago više cijene nafte nego što to prognozira tržišni konsenzus, ali u srednjem roku vide cijene nafte na nižim razinama s obzirom na to da očekujemo dobru opskrbljenost svjetskog tržišta naftom, dok bi rast potražnje mogao usporiti.

Tagovi: NAFTA, BAREL, BRENT, IZRAEL, IRAN, GOLDMAN, COMMERZBANK, RBI, ZALIHE NAFTE
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE