GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nafta u tjednu pojeftinila, ali većina analitičara podiže ciljanu cijenu

Nafta u tjednu pojeftinila, ali većina analitičara podiže ciljanu cijenu
GEOPOLITIKA I NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2024 / 08:19
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Unatoč iranskom napadu na Izrael i izraelskom napadu na Iran u petak, cijene nafte nisu dosegle ovogodišnje vrhunce.

Štoviše, na tjednoj razini cijena nafte pala je oko tri posto, što je najviše od veljače. Brent je skočio za 3,50 dolara rano u petak na 90,75 dolara, s 92 dolara tjedan dana ranije, nakon vijesti da je Izrael pokrenuo vojnu operaciju protiv Irana, ali je poslijepodne opet skliznuo ispod početne točke. Očito su naftni trgovci sve to shvatili kao veliku predstavu koja neće utjecati na naftnu bilancu. U međuvremenu su Amerikanci pooštrili sankcije Iranu i njegovom izvozu nafte u sklopu paketa pomoći Ukrajini. U Goldman Sachsu i Commerzbanci povećali su ciljanu cijenu nafte, u Goldmanu predviđaju da će prosječna vrijednost brenta u drugom polugodištu biti 86 dolara (prethodna prognoza 85), a 2025. 82 dolara (prethodno 80) za Bačva od 159 litara.

Prema dostupnim podacima, u prvom tromjesečju zabilježen je manjak opskrbe od 0,1 mil. barela dnevno na svjetskom tržištu. Prema prognozama Međunarodne agencije za energiju (eng. International Energy Agency - IEA) tržište nafte moglo bi biti opskrbljeno s viškom od 0,2 mil. barela dnevno u drugom tromjesečju odnosno s 0,1 mil. barela dnevno u trećem tromjesečju. U to je uključena i pretpostavka da će se trenutačno smanjena proizvodnja OPEC-a produžiti i na drugu polovinu godine. Revizija očekivane svjetske potražnje za naftom na 103,2 mil. barela dnevno bila je povezana s neočekivano visokom potrošnjom nafte u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Međunarodna agencija za energiju prognozira da bi dodatna potražnja od 1,3 mil. barela dnevno u 2024. mogla doći od strane Kine (koja bi trebala biti zaslužna za 50% rasta potražnje), Indije i Brazila. Rast potražnje za naftom u 2025. mogao bi usporiti na milijun barela dnevno.

SAD i ostali opskrbljivači (koji nisu povezani s OPEC+ zemljama) mogli bi pružiti dodatnih 3,6 mil. barela dnevno u 2024., ublažavajući tako učinke dogovorene smanjene proizvodnje OPEC+ zemalja. Američki proizvođači uspjeli su zadržati vlastitu proizvodnju na rekordnih 13,3 mil. barela dnevno, koja je postignuta u prosincu prošle godine. Prema tamošnjim projekcijama, proizvodnja američke nafte mogla bi se povećati za dodatnih 0,3 mil. barela dnevno u 2024.

U kratkom roku, analitičari Raiffeisen Bank Internationala očekuju blago više cijene nafte nego što to prognozira tržišni konsenzus, ali u srednjem roku vide cijene nafte na nižim razinama s obzirom na to da očekujemo dobru opskrbljenost svjetskog tržišta naftom, dok bi rast potražnje mogao usporiti.

Tagovi: NAFTA, BAREL, BRENT, IZRAEL, IRAN, GOLDMAN, COMMERZBANK, RBI, ZALIHE NAFTE
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE