GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nada u cjepivo diže cijene nafte

Nada u cjepivo diže cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2020 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 50 dolara, potaknute nadom da će uvođenje cjepiva protiv koronavirusa podići globalnu potražnju za gorivima, dok je eksplozija tankera u Saudijskoj Arabiji "napela živce" na tržištu.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 50,57 dolara, nakon što je jučer kratko dotaknula najvišu razinu od početka ožujka, iznad 51 dolara. Na američkom tržištu barel je bio u plusu 54 centa i njime se trgovalo po 47,11 dolara.

Cijene podupire i "trema" zbog ponude, nakon što je brodarska kompanija priopćila da je pogođen tanker tijekom pražnjenja u saudijskoj luci Jeddah.

“Cijenu u Londonu podupiru financijska i fizička zbivanja. Dolar opada, krivulja sirove nafte na londonskom tržištu je u nazadovanju, a cjepiva se uvode. Mislimo da će cijene nastaviti rasti”, rekao je glavni robni analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

Cijena nafte na londonskom i američkom tržištu raste već šest tjedana zaredom, u njenom najduljem razdoblju dobitka od lipnja.

SAD su započele kampanju cijepljenja protiv Covida 19, što jača nadu da bi se ograničenja zbog pandemije mogla uskoro okončati i poduprijeti potražnju najvećeg svjetskog naftnog potrošača.

Produljenje pregovora o Brexitu također je u ponedjeljak potaknulo financijska tržišta.

Glavne europske zemlje nastavile su s mjerama zaključavanja kako bi spriječile širenje zaraze, koja je potopila potražnju za gorivima. Četvrto po veličini svjetsko gospodarstvo, Njemačka, od srijede namjerava uvesti strože mjere zaključavanja u borbi protiv virusa.

U SAD su energetske kompanije u prošlom tjednu ostvarile najveće tjedno povećanje broja bušotinskih postrojenja za naftu i zemni plin nakon siječnja.

Dva odvojena požara dogodila su se u nedjelju na nigerijskom terminalu za izvoz sirove nafte Qua Iboe i na naftnom cjevovodu u Iranu, ali ti incidenti su uglavnom obuzdani.

OPEC je danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 49,58 dolara, što znači da je porasla 71 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE