GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na Kubi će gorivo poskupjeti više od 500 posto

Na Kubi će gorivo poskupjeti više od 500 posto
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2024 / 14:41
Autor: SEEbiz
HAVANA - Cijene goriva na Kubi porast će za više od 500 posto od 1. veljače, objavila je lokalna vlada. Mjera je to kojom vlada želi smanjiti javnofinancijski manjak, javlja francuska novinska agencija AFP.

Kako prenosi AFP, cijena litre običnog benzina porast će s 25 pezosa (20 američkih centi) na 132 pezosa, a cijena vrhunskog benzina s 30 na 156 pezosa, rekao je kubanski ministar financija Vladimir Regueiro u ponedjeljak na državnoj televiziji.

Vlasti su također objavile da će turisti koji posjećuju tu karipsku otočnu državu plaćati gorivo u stranoj valuti.

Kubanska vlada, koja subvencionira gotovo svu osnovnu robu i usluge, krajem prosinca najavila je niz mjera za smanjenje deficita u vrijeme teške gospodarske krize u zemlji. Prema službenim podacima, kubansko gospodarstvo lani je palo za dva posto, a inflacija je dosegnula 30 posto, prenosi AFP.

Krajem prosinca ministar gospodarstva Alejandro Gil priznao je da vlada više ne može prodavati gorivo po "subvencioniranim" cijenama jer zemlji nedostaje deviza i još uvijek je pod desetljećima dugim američkim embargom. Kako je objasnio, država ne može održati cijenu goriva koja je među najnižima u svijetu u odnosu na cijene u drugim zemljama.

Kubanski benzin je vrlo jeftin, ali kada se cijene usporede s plaćama u zemlji, zapravo je prilično skup, rekao je za AFP ekonomist Omar Everleny Perez. Prema njegovim riječima, nova struktura cijena utjecat će na cijelo kubansko društvo.

Vlada je u ponedjeljak najavila i povećanje cijena električne energije za 25 posto za velike potrošače u stambenim područjima, kao i povećanje cijena prirodnog plina, javlja AFP.

Tagovi: kuba, gorivo, benzin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE