GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moldavski separatisti traže više ruskog plina

Moldavski separatisti traže više ruskog plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2024 / 09:14
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Moldavska proruska separatistička regija Pridnjestrovlje objavila je da joj je potrebno više ruskog prirodnog plina za rad industrije dok je opskrba plinom postala izborno pitanje u Moldaviji.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih europskih zemalja, dugo je ovisila o ruskom plinu, ali je prošle godine podmirila svoje potrebe s europskih tržišta, ostavljajući sav raspoloživi plin ruskog diva Gazproma za separatističku istočnu regiju.

Proeuropska predsjednica zemlje Maia Sandu, koja je osudila rusku agresiju na Ukrajinu, pozdravila je prelazak na europski plin kao element politike napuštanja sovjetskog nasljeđa zemlje u sklopu cilja pridruženja Europskoj uniji.

Sandu će biti kandidatkinja na predsjedničkim izborima zakazanima za kraj 2024.

Pridnjestrovlje proglasilo je neovisnost od Moldavije prije raspada Sovjetskog Saveza 1991., a do srpnja 1992. moldavske su snage ratovale protiv separatista koje je podržavala Moskva. Kišinjev od tada nije povratio kontrolu nad Pridnjestrovljem iako je ono međunarodno priznato kao dio Moldavije.

Ruska invazija na Ukrajinu ograničila je Gazpromove dnevne isporuke na 5,7 milijuna kubičnih metara plina.

"Količine uključene u protekle dvije godine nedostatne su za osiguranje potreba Pridnjestrovlja za prirodnim plinom tijekom zime", rekao je novinarima u četvrtak ministar gospodarskog razvoja Pridnjestrovlja Sergej Obolonik.

Zalihe su zadovoljile potražnju kućanstava i elektrane koja proizvodi 80 posto električne energije koja se koristi u područjima Moldavije pod kontrolom vlade. No, Obolonik je rekao da nema dovoljno plina za rad tvornice cementa i tvornice građevinskog materijala.

Istovremeno se u dijelu Moldavije pod kontrolom vlade u Kišinjevu raspravlja o koristima prelaska s ruskog na europski plin. Obolonikova izjava koincidirala je s raspravom u dijelu Moldavije koji je pod kontrolom vlade o prednostima prelaska s ruskog na europski plin.

Moldavski ministar energetike Victor Parlicov rekao je za javnu televiziju ovog tjedna da bi zemlja mogla nastaviti s opskrbom od Gazproma kasnije ove godine ako cijena bude odgovarajuća.

Dodao je da je kupnjom na europskim tržištima 2023. ušteđeno 60 milijuna eura u odnosu na kupnju plina od Rusije. Kupnja plina u budućnosti od Rusije, rekao je, ovisi o cijeni, a istaknuo je i da takva kupnja ne smije kršiti zapadne sankcije Rusiji.

Šef nacionalne plinske tvrtke Moldovagaz, Vadim Ceban, također je sugerirao da bi se Moldavija mogla vratiti na ruski plin u svibnju, kada potražnja za plinom padne.

Tagovi: moldavija, plin, rusija, gazprom, Pridnjestrovlje, Moldovagaz
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE