GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL: Švicarski Savezni vrhovni sud još jednom potvrdio da nije bilo korupcije

MOL: Švicarski Savezni vrhovni sud još jednom potvrdio da nije bilo korupcije
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2022 / 18:26
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Savezni vrhovni sud Švicarske odbacio je svojom presudom od 11. listopada 2022. zahtjev Hrvatske za revizijom u odnosu na odluku Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u sporu između MOL-a i Vlade Republike Hrvatske, te dodijelio 250.000 švicarskih franaka MOL-u.

Slično kao i 2017., Savezni vrhovni sud je svojom odlukom od 11. listopada 2022. potvrdio legalnost UNCITRAL-ove odluke, ne ostavljajući mogućnost revizije. Temeljem odluke Suda, sporazumi između MOL-a i Vlade Republike Hrvatske koji se odnose na korporativno upravljanje Inom (uključujući Prvu izmjenu i dopunu ugovora o međusobnim odnosima dioničara, Glavni ugovor o plinskom poslovanju, kao i Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju potpisan 2009. godine) ostaju na snazi i obvezujući za Republiku Hrvatsku i MOL.

U odluci UNCITRAL-a iz 2016. jasno je navedeno kako nije bilo moguće utvrditi korupciju tijekom stjecanja prava na upravljanje Inom. Osim u Republici Hrvatskoj, svi sudovi i istražna tijela došli su do istog zaključka: korupcija se nije dogodila. Kad je riječ o postupcima u Hrvatskoj, čak je i Ustavni sud Republike Hrvatske ustanovio teške povrede prava.

Republika Hrvatska je u veljači 2022. zatražila reviziju UNCITRAL-ove odluke, koja je objavljena u arbitražnom postupku pokrenutom od strane Republike Hrvatske protiv MOL-a 2016. godine. Ta je odluka odbacila hrvatske optužbe za korupciju, utvrdila kako je korporativno upravljanje Inom zakonito te kako MOL ispunjava sve svoje ugovorne obveze. Hrvatska je zahtjev za revizijom temeljila na presudi o korupciji koju je donio Vrhovni sud Republike Hrvatske 2021. godine.

U srpnju 2022., Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), arbitražni sud pod Svjetskom bankom sa sjedištem u Washingtonu D.C., donio je svoju konačnu presudu u kojoj se složio s UNCITRAL-ovom odlukom: Republika Hrvatska nije uspjela dokazati navode o korupciji u ovom postupku, a za krunskog svjedoka je utvrđeno kako je posve lišen kredibiliteta. Tijekom devetogodišnje arbitraže, arbitražni sud ICSID je došao do jednoglasne odluke zasnovane na svjedočenjima desetaka svjedoka, kao i desecima tisuća stranica dokumenata. Osim na činjenici kako korupcija nije dokazana, ICSID je presudio u korist MOL-a i o odluci koju je Vlada Republike Hrvatske donijela vezano uz plinski biznis Ine 2014., te dodjelo MOL-u oko 236 milijuna američkih dolara odštete.

Tagovi: kompanija MOL, kompanija Ina, UNCITRAL, Švicarski savezni vrhovni sud
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
LONDON - Kraj tjedna donio je rast cijena nafte na svjetskim tržištima.
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
SOLARI
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
LJUBLJANA - Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike objavilo je danas javni natječaj vrijedan 20 milijuna eura za sufinanciranje izgradnje novih uređaja za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije u javnim zgradama i na parkiralištima za razdoblje do 2026. godine. Natječaj se financira iz plana oporavka i otpornosti.
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
OCJENE
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
LJUBLJANA - Nešto više najviše dopuštene marže za benzine i dizele, koje je prošlog tjedna omogućila Vlada izmjenom Uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, i dalje onemogućuju pokrivanje svih troškova maloprodaje naftnih derivata u Slovenije i negativno utječu na poslovanje tvrtke, priopćili su iz Petrola.
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
DEKLARACIJA
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
BUDIMPEŠTA - Mađarska kompanija za naftu i plin MOL među je potpisnicima Antwerpenske deklaracije za europski industrijski dogovor, u čijem je izradi pomoglo Udruženje mađarske kemijske industrije (Mavesz), rekle su strane u zajedničkom priopćenju u srijedu.
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
OIE
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za 5% za krajnje kupce električne energije kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE