GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL: Švicarski Savezni vrhovni sud još jednom potvrdio da nije bilo korupcije

MOL: Švicarski Savezni vrhovni sud još jednom potvrdio da nije bilo korupcije
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2022 / 18:26
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Savezni vrhovni sud Švicarske odbacio je svojom presudom od 11. listopada 2022. zahtjev Hrvatske za revizijom u odnosu na odluku Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u sporu između MOL-a i Vlade Republike Hrvatske, te dodijelio 250.000 švicarskih franaka MOL-u.

Slično kao i 2017., Savezni vrhovni sud je svojom odlukom od 11. listopada 2022. potvrdio legalnost UNCITRAL-ove odluke, ne ostavljajući mogućnost revizije. Temeljem odluke Suda, sporazumi između MOL-a i Vlade Republike Hrvatske koji se odnose na korporativno upravljanje Inom (uključujući Prvu izmjenu i dopunu ugovora o međusobnim odnosima dioničara, Glavni ugovor o plinskom poslovanju, kao i Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju potpisan 2009. godine) ostaju na snazi i obvezujući za Republiku Hrvatsku i MOL.

U odluci UNCITRAL-a iz 2016. jasno je navedeno kako nije bilo moguće utvrditi korupciju tijekom stjecanja prava na upravljanje Inom. Osim u Republici Hrvatskoj, svi sudovi i istražna tijela došli su do istog zaključka: korupcija se nije dogodila. Kad je riječ o postupcima u Hrvatskoj, čak je i Ustavni sud Republike Hrvatske ustanovio teške povrede prava.

Republika Hrvatska je u veljači 2022. zatražila reviziju UNCITRAL-ove odluke, koja je objavljena u arbitražnom postupku pokrenutom od strane Republike Hrvatske protiv MOL-a 2016. godine. Ta je odluka odbacila hrvatske optužbe za korupciju, utvrdila kako je korporativno upravljanje Inom zakonito te kako MOL ispunjava sve svoje ugovorne obveze. Hrvatska je zahtjev za revizijom temeljila na presudi o korupciji koju je donio Vrhovni sud Republike Hrvatske 2021. godine.

U srpnju 2022., Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), arbitražni sud pod Svjetskom bankom sa sjedištem u Washingtonu D.C., donio je svoju konačnu presudu u kojoj se složio s UNCITRAL-ovom odlukom: Republika Hrvatska nije uspjela dokazati navode o korupciji u ovom postupku, a za krunskog svjedoka je utvrđeno kako je posve lišen kredibiliteta. Tijekom devetogodišnje arbitraže, arbitražni sud ICSID je došao do jednoglasne odluke zasnovane na svjedočenjima desetaka svjedoka, kao i desecima tisuća stranica dokumenata. Osim na činjenici kako korupcija nije dokazana, ICSID je presudio u korist MOL-a i o odluci koju je Vlada Republike Hrvatske donijela vezano uz plinski biznis Ine 2014., te dodjelo MOL-u oko 236 milijuna američkih dolara odštete.

Tagovi: kompanija MOL, kompanija Ina, UNCITRAL, Švicarski savezni vrhovni sud
PROČITAJ I OVO
I u Sloveniji poskupjelo gorivo
POSKUPLJENJA
I u Sloveniji poskupjelo gorivo
LJUBLJANA .-  Cijene goriva za vancestovne vožnje porasle su u ponoć. Litra 95-oktanskog benzina poskupjela je za 6,7 centi i sada stoji 1,355 eura, dok je litra dizela skuplja za 4,6 centi sa 1,529 eura. Litra lož ulja također je skuplja za četiri lipe, od 1,155 lipa.
Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
CIJENE GORIVA
Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
ZAGREB - Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici odredila nove cijene goriva te će se od sutra osnovni benzin eurosuper 95 prodavati za najviše 1,41 euro (10,62 kune) po litri, a dizel za 1,51 euro (11,38 kuna).
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga su tjedna pale, nakon dva tjedna rasta.
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
NOVI ISKORAK
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
ZAGREB - Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE