GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL pokrenuo još jednu arbitražu protiv Hrvatske

MOL pokrenuo još jednu arbitražu protiv Hrvatske
ARBITRAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2022 / 09:14
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Mađarski MOL je protiv Hrvatske pokrenuo još jednu međunarodnu arbitražu, u kojoj tvrdi kako je hrvatska Vlada od 2011. do 2015. godine neopravdano podigla naknadu za ugljikovodike, što je MOL-u nanijelo financijsku štetu pa sada u međunarodnom postupku od Hrvatske traže naknadu.

O novoj MOL-ovoj arbitraži pokrenutoj protiv Hrvatske za sada ne postoji nikakva službena informacija, a jedino što upućuje na to da smo s MOL-om u novome sporu je "Poziv za iskazivanje interesa za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungarian Oil and Gas Plc. c/a Republika Hrvatska - trgovačka arbitraža", koji je 11. studenog na svojim službenim stranicama objavilo Državno odvjetništvo, piše Jutarnji list.

- Pozivaju se odvjetnici i odvjetnička društva koji imaju iskustva u zastupanju država u međunarodnim trgovačkim arbitražama da do 16. studenoga 2022. iskažu interes za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungarian Oil and Gas Plc.. c/a Republika Hrvatska, za koji je Republika Hrvatska zaprimila Obavijest o arbitraži u skladu s člankom 3. Arbitražnih pravila Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). Spor se odnosi na potraživanje vezano uz naknade za eksploataciju ugljikovodika - navodi se u šturom pozivu DORH-a.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o tužbi koju je MOL već podigao protiv Hrvatske u sklopu postupka pokrenutog u prosincu 2013. godine pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu. U tom sporu MOL je tvrdio kako je Hrvatska svojim postupanjem povrijedila Ugovor o energetskoj povelji i prava koja on jamči MOL-u kao stranom ulagaču.

Hrvatska je taj spor izgubila, a u srpnju ove godine Vlada je dobila konačnu presudu.

- Odlukom ICSID-a utvrđeno je da Vlada RH nije preuzela plinsko poslovanje (Prirodni plin) društva INA d.d. unatoč ugovornoj obvezi da to učini, čime je društvu INA d.d., a time neizravno i MOL-u, nanesena šteta od 167,84 milijuna dolara. Prema odluci, Hrvatska je nanijela dodatnu štetu MOL-u prisiljavanjem na prodaju uskladištenog plina društva Prirodni plin, za što je MOL-u dodijeljeno 16,1 milijun dolara - priopćili su tada iz MOL-a, uz dodatak da im država mora platiti kamate i nadoknaditi dio troškova arbitraže, pa ukupna odšteta dodijeljena MOL-u iznosi 235,8 milijuna dolara.

Iz Vlade su tada poručili da je sud odbio većinu MOL-ovih zahtjeva za naknadu štete, koji su dosezali 1,1 milijardu dolara, prihvativši tek njihov manji dio, odnosno 184 milijuna dolara.

U odnosu na naknade za ugljikovodike ICSID se proglasio nenadležnim, a MOL-u je dao rok od tri mjeseca od primitka presude da protiv Hrvatske podigne tužbu pred nadležnim sudom.

Očigledno je da MOL nije propustio rok i da nam slijedi novo suđenje. Nismo saznali koliku odštetu traže, no navodno je riječ o bitno manjem iznosu od onog koji im je dosuđen arbitražom u Washingtonu. Iz javnog poziva je vidljivo kako je Vlada ovaj put zastupanje države odlučila povjeriti DORH-u.

Tagovi: kompanija MOL, kompanija Ina, Zsolt Hernadi, arbitraža
PROČITAJ I OVO
EPS u energetsku tranziciju sa investicijama od 8,5 milijardi evra
INVESTICIJE
EPS u energetsku tranziciju sa investicijama od 8,5 milijardi evra
TREBINJE – EPS na putu energetska tranzicija planira investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine, a vd direktora te kompanije Miroslav Tomašević najavio je i zamenu starih postrojenja koja rade na ugalj novim.
Cijene nafte stagniraju na 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stagniraju na 77 dolara
LONDON - Četvrtak je na svjetskim naftnim tržištima donio stagnaciju cijena.
NO Ine ponovno imenovao Skalickog, Šimovića i Zovka za članove Uprave
KADROVI
NO Ine ponovno imenovao Skalickog, Šimovića i Zovka za članove Uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Ine u četvrtak je na prijedlog Vlade RH ponovno imenovao Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka za članove Uprave te kompanije, priopćeno je iz Ine.
Ruska nafta zaobilazi sankcije i ipak stiže prema Europi
ZAOBILAŽENJE SANKCIJA
Ruska nafta zaobilazi sankcije i ipak stiže prema Europi
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen proglasila je europsku ovisnost o ruskoj nafti i plinu prošlim svršenim vremenom.
NO Ine dao suglasnost na prijedlog isplate dividende od 20 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine dao suglasnost na prijedlog isplate dividende od 20 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je dao suglasnost na prijedlog Uprave da se iz lanjske dobiti isplati za dividendu 200 milijuna eura ili 20 eura po dionici, što je za 53 posto više nego prošle godine, izvijestili su iz Ine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE