GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL Grupa: EBITDA u drugom kvartalu 1,125 milijardi dolara

MOL Grupa: EBITDA u drugom kvartalu 1,125 milijardi dolara
ŠEST MJESECI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2023 / 13:25
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa danas je objavila svoje financijske rezultate za drugo tromjesečje i prvu polovicu 2023. godine.

U prvih šest mjeseci MOL Grupa ostvarila je EBITDA-u od 1.125 milijuna USD, dok je u drugom tromjesečju EBITDA dosegnula 411 milijuna USD. I rezultati djelatnosti Istraživanja i proizvodnje i oni Rafinerija i marketinga bili su pogođeni pogoršanjem makro uvjeta i zadržanim golemim državnim nametima, uključujući dodatne poreze i dodatne naknade za rudarstvo. Osim toga, rezultate drugog tromjesečja poremetio je novi dodatni porez u Mađarskoj temeljen na prihodima, u iznosu od 315 milijuna USD za cijelu 2023. godinu, koji je u potpunosti priznat kao jednokratni trošak u drugom tromjesečju. Djelatnost Usluga kupcima oporavila se od prošlogodišnjih niskih razina i sudjelovala s gotovo 43 % u ukupnoj EBITDA-i MOL Grupe, djelomično ublažavajući učinak nepovoljnog vanjskog okruženja. MOL Grupa postavlja svoja očekivanja za EBITDA za cijelu 2023. godinu na oko 2,5 milijarde USD.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate:

„Makro okruženje nije bilo dovoljno dobro da nadoknadi negativne učinke državnih intervencija u regiji srednje i istočne Europe, koje su bez sumnje ostavile traga na našim rezultatima u prvoj polovici godine, a posebno u 2. tromjesečju 2023. Trenutne razine vladinih nameta – osim ako se ove izvanredne mjere postupno ukinu u bliskoj budućnosti – pogoršat će konkurentnost MOL Grupe i opteretiti stvaranje novčanog toka potrebnog za naše investicijske planove. Ne uzimajući u obzir negativne vanjske učinke, operativni rezultat MOL Grupe bio je snažan, djelatnosti su nastavile sa svojim strateškim ulaganjima, a MOL Grupa uspjela je pokrenuti i svoju novu poslovnu liniju gospodarenja otpadom.“

U drugom tromjesečju 2023., EBITDA Istraživanja i proizvodnje pala je na 99 milijuna USD te je iznosila 382 milijuna USD u prvom polugodištu 2023., što predstavlja pad od 83 % i 65 % u usporedbi s istim razdobljima prošle godine. Pojednostavnjeno stvaranje slobodnog novčanog toka djelatnosti praktički je nestalo u drugom tromjesečju 2023. zbog poreza na ekstra dobit i dodatne rudne rente koje je nametnula mađarska Vlada, a smanjenje cijena ugljikovodika također je imalo negativan učinak na rezultate. Obujam proizvodnje nafte i plina pao je za 5 posto u drugom tromjesečju na godišnjoj razini jer je proizvodnja u polju Shaikan u iračkom Kurdistanu zaustavljena zbog zatvaranja izvoznog plinovoda tijekom cijelog tromjesečja. Kao rezultat izvanrednih napora u skladu s predanošću MOL-a regionalnoj sigurnosti opskrbe, proizvodnja u Mađarskoj porasla je za 6,5 % na godišnjoj razini u tromjesečju, čime su proizvodne količine na razini Grupe u prvoj polovici godine dosegle 91,6 mboepd, znatno iznad očekivanja za proizvodnju.

Čista CCS EBITDA Rafinerija i marketinga u drugom tromjesečju 2023. smanjena je na 102 milijuna USD, dok je polugodišnji rezultat iznosio 487 milijuna USD. Značajno smanjenje u drugom tromjesečju potaknuto je dodatnim porezima, kao što je jednokratni trošak poreza na ekstra dobit, i slabom maržom petrokemije u kombinaciji s potražnjom i pritiskom na cijene. Potražnja za motornim gorivom pala je za 12 % u Mađarskoj u usporedbi s drugim tromjesečjem 2022. budući da je ograničenje cijena potaknulo potrošnju u baznom razdoblju, dok je potražnja porasla u drugim zemljama srednje i istočne Europe, posebno u Hrvatskoj (+8 %); općenito, ukupna prodaja proizvoda Grupe ostala je ista.

EBITDA Usluga kupcima u drugom se tromjesečju 2023. gotovo učetverostručila na godišnjoj razini, dosegnuvši 175 milijuna USD, čime su rezultati divizije u prvom polugodištu iznosili 301 milijun USD. Ublažavanje propisa o ograničenju maloprodajnih cijena u regiji srednje i istočne Europe, daljnje povećanje doprinosa segmenta negoriva i izvrsni interni rezultati bili su glavni pokretači poboljšanih rezultata. Istovremeno, količine prodaje u drugom tromjesečju 2023. porasle su za 16 % na godišnjoj razini, uz dodatak više od 200 milijuna litara pozitivnog anorganskog utjecaja akvizicije Lotosa u Poljskoj, dok su količine prodanih goriva porasle u većini zemalja osim Mađarske, gdje se potražnja normalizirala nakon ukidanja ograničenja cijena. Broj lokacija Fresh Cornera porastao je na 1.180 u drugom tromjesečju 2023. s 1.103 u istom razdoblju prošle godine.

EBITDA plinskog poslovanja značajno je porasla na godišnjoj razini u drugom tromjesečju 2023., na 60 milijuna USD, jer je potražnja za prekograničnim kapacitetima porasla, čime je rezultat za prvo polugodište premašio 139 milijuna USD. Zbog nižih nabavnih cijena plina u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dobrim rezultatima pridonijeli su i smanjeni troškovi poslovanja.

Tagovi: mol GRUPA, mol, zSOLT hERNARDI
PROČITAJ I OVO
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE