GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MK Grupa ulaže 900 miliona evra u obnovljive izvore energije

MK Grupa ulaže 900 miliona evra u obnovljive izvore energije
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 09:12
Autor: SEEbiz
KOPAONIK - Kompanija MK grupa će intenzivno ulagati u projekte obnovljivih izvora, čime će pružiti značajan doprinos ostvarenju cilja vlade Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora (OIE) u ukupnom energetskom miksu poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine, rekao je generalni direktor Mihailo Janković.

On je, kako je saopštila ta kompanija, na panelu Kopaonik biznis foruma "Put do energetske tranzicije", rekao da je energetska stabilnost, pitanje nacionalne bezbednosti i strategije.

"MK grupa je izgradila do sada tri vetroparka u Vojvodini, a u maju ćemo otvoriti i Krivaču, prvi vetropark u Istočnoj Srbiji, u koji smo investirali 165 miliona evra", rekao je Janković.

Dodao je da se radi i na izgradnji agrosolarnog projekta u Kuli, a u sve projekte obnovljivih izvora energije do 2026. godine biće investirano ukupno 900 miliona evra za jedan gigavat (GW) zelene energije.

Imajući u vidu da, kako je rekao, globalno raste tražnja za električnom energijom, investicije ne smeju stati.

Zbog toga su, prema njegovim rečima, značajne zelene stimulacije za dalja ulaganja u nove projekte.

Finansijska direktorka MK grupe Verica Teofilović je na panelu "Oživljavanje cirkularnosti" predstavila primere cirkularne ekonomije u kompanijama koje su deo MK Agri-Food divizije.

Ona je govorila o zaokruženom sistemu proizvodnje u kompaniji Karneks "od farme do trpeze", vezi šećerane i biogasnog postrojenja kompanije Sunoko u Vrbasu gde se nusproizvodi iz proizvodnje šećera koriste za proizvodnju zelene energije, kao i sinergiji koju mesna i šećerna industrija ostvaruju sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom PIK Bečeja.

"Kao lideri trudimo se da uvek predvodimo pozitivne promene i budemo primer dobre prakse. Održivi razvoj je jezgro poslovne strategije i filozofije MK grupe koja podrazumeva da stvaramo vrednost, ne samo za kompaniju, već i za ljude, naše zaposlene, poslovne partnere i širu zajednicu", rekla je Teofilović.

Navela je da se u kompanijama, članicama te grupe trude da ostvare minimalni ekološki uticaj dok se obezbeđuje visokokvalitetna i efikasna proizvodnja.

"Pružamo aktivan doprinos ciljevima održivog razvoja i razvoju cirkularne ekonomije i uvek uz finansijske pokazatelje sagledavamo i nefinansijske efekte, kako u domenu zaštite životne sredine, tako i domenu društvenog uticaja", rekla je Teofilović.

Poslednjeg dana ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, ispred MK grupe učestvovaće direktor sektora pravnih i opštih poslova Jovan Purar.

On će na panelu "Mladost poziva na akciju" pričati o društvenoj odgovornosti i programima MK grupe koji su namenjeni mladima.

Purar će pored toga govoriti i o Zadužbini Miodraga Kostića, budućoj Palati nauke, koja će biti prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji. Ovim darivanjem od 25 miliona evra Miodrag Kostić želi da, kako je navedeno, omogući mladim naučnicima da se bave istraživanjima u uslovima najboljih svetskih "science" centara, a Palata nauke otvoriće i vidike novim generacijama, deci i studentima.

Tagovi: MK Grupa, oie, janković, zelena energija
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE