GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milijardu evra investicija stiže u obnovljive izvore energije u Srbiji

Milijardu evra investicija stiže u obnovljive izvore energije u Srbiji
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 17:08
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Sa novih 700 megavata iz energije vetra i sunca, Srbija će u naredne tri godine udvostručiti kapacitete obnovljive energije. Zelene investicije, od preko milijardu evra, donela je prva aukcija koju je naša zemlja organizovala za kapacitete obnovljive energije.

Srbija već ima osam vetroparkova, a prvo nadmetanje stranih i domaćih investitora za tržišne premije pokrenuće gradnju još devet elektrana koje će proizvoditi struju iz vetra i sunca. To zemlji donosi energetsku nezvisnost, a na aukciji je postignuta i povoljna cena struje.

"Mi smo vrlo zadovoljni prvom aukcijom u Srbiji, bila je najveća u regionu i to su odlični, zreli projekti. Što se tiče cena, svakako je bila konkurencija, bilo je ponuda ispod projektovane cene što je sjajan znak", kaže Mateo Kolanđeni, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan.

"Nadmetanjem investitora postignuta cena gotovo dvostruko je niža od trenutne tržišne, što će značiti dodatne prihode za naš energetski sistem. A građani će imati više čistijih izvora energije, zdraviju životnu sredinu i manje emisije CO2. Uspešno sprovedene aukcije su najbolji poziv za druge zainteresovane investitore da iskoriste potencijal koji postoji u Srbiji i budu deo velikog investicionog ciklusa u oblasti energtike", rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Najvažnije je što je i EPS-u odlučan da ubrza započete zelene projekte – vetropark i solarnu elektranu u Kostolcu, a prioritet zemlje je izgradnja hidrolektrane Bistrica.

"Bistrica snage 680 megavata predstavlja jedan od najvažnijih u našoj novijoj istoriji. Ova reverzibilna hidrolektrana omogućiće balasiranje i stabilnost elektroenergetskog sistema, ne samo Srbije već i regiona", kaže Dušan Živković, generalni direktor EPS-a.

U "Udruženju obnovljive izvora energije Srbije" podsećaju da su prvu aukciju obeležile investicije u vetar, dok je interesovanje za gradnju velikih solarnih elektrana manje. Očekuje se da naredne aukcije i to promene.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, vjeroelektrane, solarne elektrane
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies najavio jačanje proizvodnje fosilnih goriva
JAČANJE
TotalEnergies najavio jačanje proizvodnje fosilnih goriva
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies planira povećati proizvodnju fosilnih goriva u sljedećih pet godina, što je preokret nakon godina pada proizvodnje. Kako najavljuju iz tvrtke, u tom će razdoblju uglavnom povećati proizvodnju ukapljenog naftnog plina za dva od tri posto na godišnjoj razini.
Istraživanje: Njemačka su kućanstva prošle godine uštedjela više energije pri grijanju
ŠREDNJ
Istraživanje: Njemačka su kućanstva prošle godine uštedjela više energije pri grijanju
BERLIN - Prošle su godine njemačka kućanstva uštedjela mnogo energije za grijanje, pokazalo je izvješće njemačkog ekonomskog instituta DIW. Za grijanje je u prosjeku potrošeno pet posto manje energije nego godinu prije, a sukladno tome manja je i emisija ugljičnog dioksida.
Butković: Nestašice dizela nema, Vlada će reagirati
SMIRIVANJE
Butković: Nestašice dizela nema, Vlada će reagirati

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković tvrdi da je Hrvatska među tri zemlje u europodručju s najjačim padom inflacije.

Cijene nafte kliznule ispod 96 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule ispod 96 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 96 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa zasjenila smanjenu opskrbu.
Struja u Srbiji od 1. novembra poskupljuje 8%
POSKUPLJENJA
Struja u Srbiji od 1. novembra poskupljuje 8%
BEOGRAD - Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra za osam odsto, navedeno je na sajtu te agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE