GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: SAD nameće uvjete za Južnu plinsku interkonekciju

Milanović: SAD nameće uvjete za Južnu plinsku interkonekciju
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2024 / 17:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u petak da plinovod Južna plinska interkonekcija koji bi povezao Hrvatsku i BiH nikome nije sporan, ali ne pod uvjetima koje nameću Amerikanci poput "kolonijalnih terorista“

Američki državni tajnik Anthony Blinken nedavno je pozvao hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da utječu na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako bi prestao, kako se navodi u pismu, s opstrukcijama izgradnje Južne plinske interkonekcije kojim bi se BiH priključila na hrvatski plinovod i LNG terminal na otoku Krku.

Čović inzistira na tome da nova kompanija, sa sjedištem u Mostaru, koja bi se zvala Južna plinska interkonekcija, izgradi i upravlja tim plinovodom kao novi plinski operater.

„Je li itko rekao da ne želi taj plin? Da želi da budu samo opskrbljivani plinom iz Rusije – pa to nitko ne želi, svatko želi izbor, i jedno i drugo i treće, a ne pod uvjetima koje namećete kao kolonijalni teroristi i maltretatori“, kazao je Milanović novinarima prilikom posjeta zagrebačkom Veterinarskom fakultetu povodom obilježavanja Međunarodnog dana obrazovanja.

Milanović je dodao da se Čovića „uredno u režiji Sarajeva, uz šutnju Zrinjevca i Banskih dvora proglašava još malo i Putinovim čovjekom“ te da mu se prijeti sankcijama.

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy u intervjuu za Bloomberg Adria na pitanje o mogućim sankcijama Čoviću rekao je da ne želi "nagađati o sankcijama", ali da SAD ima "taj alat na raspolaganju za suočavanje s protudejtonskim aktivnostima, antidemokratskim aktivnostima i korupcijom".

Hrvatski je predsjednik napomenuo da je Čović kao predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu nadstranačke organizacije bosanskohercegovačkih Hrvata te da ima legitimitet.

„Kako bi mi trebali reciprocirati? Tako da ne primamo američku ambasadoricu koja mi je jučer predala vjerodajnice u Zagreb, je li to način?“, poručio je Milanović.

Milanović je komentirao i posjet premijera Andreja Plenkovića Sarajevu s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Nizozemske Markom Rutteom.

Plenković je kazao kako je svrha tog posjeta bila utjecati na bosanskohercegovačke političke čelnike da donesu reforme potrebne za odluku Europskog vijeća o otvaranju pretpristupnih pregovora s BiH u srijedu.

Milanović je odbacio značaj tog posjeta, istaknuvši kako je Von Der Leyen predsjednica Komisije na odlasku, odnosno na kraju mandata, dok je Rutte izgubio izbore te kao premijer na odlasku „ide okolo i lobira za sebe za mjesto glavnog tajnika NATO-a“.

„Zato je on bio u Sarajevu da bude važan i da par lekcija da Srbima i Hrvatima i Bošnjacima kao kolonijalnom sitnežu“, kazao je Milanović.

Dodao je i da ne stoji Plenkovićeva teza da je dodatno osvijestio kod Ruttea i Von der Leyen problem nelegitimnosti Željka Komšića time što nije sudjelovao na sastanku u predsjedništvu BiH.

„Ona se pojavila kod Komšića, kao i Mark Rutte. (...) Nisu ga slušali, nisu ga zarezivali ni za pet posto“, poručio je Milanović.

Umjesto toga, smatra Milanović, Plenković je trebao reagirati na američko uplitanje u pregovore o izbornom zakonu.

Tagovi: južna interkonekcija, milanović, čović
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE