GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena

MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 16:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.

MET Grupa uspjela je produbiti i proširiti svoj pristup financijskim instrumentima, među kojima je i pokretanje svog novog instrumenta zajma u vrijednosti od 1,33 milijarde eura uz brojne bilateralne dogovore. MET predanost svojih financijskih partnera smatra jasnim znakom povjerenja u integrirani prodajni i trgovački poslovni model tvrtke, uz rastuću poziciju imovine kao i sposobnost upravljanja rizikom.

Kao dio svoje strategije rasta i predane podrške energetskoj tranziciji, MET je postavio tri nova solarna parka u Španjolskoj i Mađarskoj, te sada upravlja ukupnim proizvodnim kapacitetom od 391 MW. Također, produbio je svoj tijek razvoja obnovljivih izvora s novim ulascima na tržišta u Švicarskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Unutar segmenta prodaje i trgovine, MET grupa nastavila je širiti svoje aktivnosti, ponajviše ulaskom na francusko tržište. Nastavljen je rast LNG poslovanja i te MET danas ima najdiverzificiraniju strukturu uvoza LNG-a iz geografske perspektive u Europi. Grupa posjeduje dugoročne kapacitete u Njemačkoj, Španjolskoj i Hrvatskoj, s uvozom u osam različitih zemalja – uključujući Mediteran (Grčka, Italija, Hrvatska, Španjolska), sjeverozapadnu Europu (UK, Belgija, Njemačka) i nordijsku regiju (Finska). MET je isporučio oko 2 mtpa (30-40 tereta godišnje) tijekom posljednje dvije godine.

Također, u 2023. godini otvoren je ured MET-a u Singapuru. MET Azija, podružnica u vlasništvu MET Grupe s 90%, a Keppela s 10% udjela, usredotočit će se na razvoj portfelja LNG Grupe istodobno provodeći i strategiju lokalnih jedinica samouprave.

Posljedica ovog rasta je podatak da, MET grupacija sada zapošljava blizu 1.000 zaposlenika u 15 zemalja, koji predstavljaju više od 50 nacionalnosti.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MET grupe Benjamin Lakatos komentirao je: „U 2022. godini MET je pokazao svoju sposobnost da uspješno upravlja najturbulentnijim energetskim tržištima u posljednjim desetljećima. U 2023. godini Grupa je nastavila demonstrirati inherentnu snagu i profitabilnost svog integriranog poslovnog modela na manje nestabilnim tržištima. Gledajući naprijed, nastavit ćemo se oslanjati na naš visoko motivirani, izniman, istinski međunarodan tim kako bismo napredovali kroz energetsku tranziciju.”

Tagovi: met grupa, met, lng, energetika, lakatos
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE