GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marijan Krpan novi hrvatski predstavnik u Svjetskom vijeću za naftu i plin

Marijan Krpan novi hrvatski predstavnik u Svjetskom vijeću za naftu i plin
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 12:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan novi je predsjednik Nacionalnog komiteta Svjetskog vijeća za naftu, odlučila je to izborna skupština ove poznate udruge koja okuplja energetske stručnjake te znanstvene i državne institucije.

Samim time, postao je hrvatskim predstavnikom u Svjetskom vijeću (World Petroleum Council – WPC) kojeg čine predstavnici 65 zemalja svijeta, a na tom je mjestu zamijenio dosadašnjeg predsjednika Tomislava Dragičevića. 

Ovo svjetsko udruženje osnovano je još 1933. godine u Londonu kao forum za okupljanje predstavnika naftne i plinske industrije kako bi zajednički tražili rješenja za nagle promjene cijena, uspostavljanje standarda za kvalitetu nafte, inovativna tehnološka rješenja i druga energetska pitanja. Glavni ciljevi Svjetskog vijeća ističu promoviranje održive i učinkovite opskrbe nafte, plina i drugih energenata na dobrobit svih ljudi.

Unatoč tome što se puno toga promijenilo od početka 20. stoljeća kad je osnovano Vijeće, nafta i plin su i dalje važan izvor energije. To je u svom obraćanju na izbornoj skupštini istaknuo i Marijan Krpan, koji nije propustio naglasiti kako se ipak nalazimo u vremenu energetske tranzicije.

– Nafta i plin i dalje pogone svjetsko gospodarstvo, ali trendovi se mijenjaju. Na njih se nadovezala i trenutna pandemija koja je uzrokovala velik pad potražnje, što pak rezultira smanjenjem istraživanja te u konačnici i manjim rezervama nafte i plina. Slijedi nam europski Zeleni sporazum i zajednički rad na energetskoj tranziciji. U tome znanje i iskustvo naftnih stručnjaka može puno pomoći, što pokazuje i primjer geotermi, energije podzemlja za koju se investitori sve više zanimaju, prvenstveno zbog proizvodnje struje te toplinarstva – zaključio je Krpan.

Tagovi: Marijan Krpan, World Petroleum Council, Svjetsko vijeće za naftu i plin, Tomislav Dragičević
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE