GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maribor istražuje mogućnost ponovne uporabe autobusnih baterija za pohranu energije

Maribor istražuje mogućnost ponovne uporabe autobusnih baterija za pohranu energije
BATERIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2024 / 13:09
Autor: SEEbiz
MARIBOR - Stručnjaci iz Općine Maribor i tamošnjeg Fakulteta za graditeljstvo, prometno inženjerstvo i arhitekturu istražuju mogućnosti ponovne uporabe istrošenih baterija iz autobusa za pohranu energije u sklopu međunarodnog projekta CE4CE. U sklopu demonstracijskog pilota planiraju instalirati takav rezervoar na donjoj stanici uspinjače.

“Projekt CE4CE uvodi integraciju načela kružnog gospodarstva u javni prijevoz putnika, s ciljem optimizacije korištenja resursa i prelaska s linearnog na model obnovljivog gospodarstva”, objasnili su za STA sa Sveučilišta u Mariboru.

U sklopu demonstracijskog pilota bit će postavljen spremnik energije od iskorištenih baterija za punjenje brze punionice gradskih autobusa linije 6, koji su od prošle godine u potpunosti elektrificirani.

„Naglasak banke baterija je na korištenju jeftinije energije, jer pretpostavljamo da će se punjenje spremnika iz istrošenih baterija odvijati noću, kada je energija često jeftinija. Uz to, ispitat će se mogućnost (daljnjeg) korištenja energije iz obnovljivih izvora, poput solarnih elektrana", objašnjavaju.

„Rezultat pilota neće biti samo demonstracija primjene principa cirkularnosti u javnom prijevozu, tj. iskorištenih baterija, obnovljivih izvora energije, ali i pokazati da ovakve aktivnosti pridonose smanjenju potrošnje energije te doprinose većoj energetskoj učinkovitosti i održivosti", dodaju.

Pilot je trenutno u pripremnoj fazi. Prema mariborskoj općini, testiranje je planirano za 2025. Trenutačno se priprema stručna dokumentacija, pregled primjera dobre prakse i evaluacija različitih koncepata korištenja i spajanja rabljenih baterija na transformator i brzi punjač za punjenje električnih autobusa na Vzpenjači. postaje u Radvanju pod Pohorjem.

Korištenje rabljenih baterija iz električnih autobusa za napajanje i skladištenje energije još uvijek je relativno nova ideja, prema onima koji su uključeni u projekt, uglavnom zbog trenutno ograničenog broja dostupnih istrošenih baterija na tržištu. Ipak, postoje primjeri uspješne implementacije sličnih koncepata, primjerice projekt Anubis koji su u Nizozemskoj izveli energetska tvrtka RWE i lokalni proizvođač autobusa VDL.

Kao primjer dobre prakse navode i grad Gdynia u Poljskoj, gdje su u okviru projekta EfficiecCE, koji je prethodnik projekta CE4CE, istraživali korištenje i skladištenje energije iz tramvaja u spremnike iz rabljenih baterije.

Stare baterije električnih autobusa predstavljaju važan izazov u kontekstu kružnog gospodarstva i ekološke održivosti. Nepravilno odlaganje ili recikliranje ovih baterija može uzrokovati ozbiljne posljedice za okoliš budući da sadrže materijale koji su potencijalno štetni za okoliš. Obično proizvođači autobusa ili baterija preuzimaju odgovornost za baterije koje su istekle, s ciljem njihovog recikliranja ili ponovne upotrebe. No, konačna sudbina ovih baterija često ovisi o dostupnim tehnologijama recikliranja i tržištu rabljenih baterija, objašnjava Sveučilište u Mariboru.

Tagovi: maribor, baterije, energija, energetika
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE