GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maribor istražuje mogućnost ponovne uporabe autobusnih baterija za pohranu energije

Maribor istražuje mogućnost ponovne uporabe autobusnih baterija za pohranu energije
BATERIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2024 / 13:09
Autor: SEEbiz
MARIBOR - Stručnjaci iz Općine Maribor i tamošnjeg Fakulteta za graditeljstvo, prometno inženjerstvo i arhitekturu istražuju mogućnosti ponovne uporabe istrošenih baterija iz autobusa za pohranu energije u sklopu međunarodnog projekta CE4CE. U sklopu demonstracijskog pilota planiraju instalirati takav rezervoar na donjoj stanici uspinjače.

“Projekt CE4CE uvodi integraciju načela kružnog gospodarstva u javni prijevoz putnika, s ciljem optimizacije korištenja resursa i prelaska s linearnog na model obnovljivog gospodarstva”, objasnili su za STA sa Sveučilišta u Mariboru.

U sklopu demonstracijskog pilota bit će postavljen spremnik energije od iskorištenih baterija za punjenje brze punionice gradskih autobusa linije 6, koji su od prošle godine u potpunosti elektrificirani.

„Naglasak banke baterija je na korištenju jeftinije energije, jer pretpostavljamo da će se punjenje spremnika iz istrošenih baterija odvijati noću, kada je energija često jeftinija. Uz to, ispitat će se mogućnost (daljnjeg) korištenja energije iz obnovljivih izvora, poput solarnih elektrana", objašnjavaju.

„Rezultat pilota neće biti samo demonstracija primjene principa cirkularnosti u javnom prijevozu, tj. iskorištenih baterija, obnovljivih izvora energije, ali i pokazati da ovakve aktivnosti pridonose smanjenju potrošnje energije te doprinose većoj energetskoj učinkovitosti i održivosti", dodaju.

Pilot je trenutno u pripremnoj fazi. Prema mariborskoj općini, testiranje je planirano za 2025. Trenutačno se priprema stručna dokumentacija, pregled primjera dobre prakse i evaluacija različitih koncepata korištenja i spajanja rabljenih baterija na transformator i brzi punjač za punjenje električnih autobusa na Vzpenjači. postaje u Radvanju pod Pohorjem.

Korištenje rabljenih baterija iz električnih autobusa za napajanje i skladištenje energije još uvijek je relativno nova ideja, prema onima koji su uključeni u projekt, uglavnom zbog trenutno ograničenog broja dostupnih istrošenih baterija na tržištu. Ipak, postoje primjeri uspješne implementacije sličnih koncepata, primjerice projekt Anubis koji su u Nizozemskoj izveli energetska tvrtka RWE i lokalni proizvođač autobusa VDL.

Kao primjer dobre prakse navode i grad Gdynia u Poljskoj, gdje su u okviru projekta EfficiecCE, koji je prethodnik projekta CE4CE, istraživali korištenje i skladištenje energije iz tramvaja u spremnike iz rabljenih baterije.

Stare baterije električnih autobusa predstavljaju važan izazov u kontekstu kružnog gospodarstva i ekološke održivosti. Nepravilno odlaganje ili recikliranje ovih baterija može uzrokovati ozbiljne posljedice za okoliš budući da sadrže materijale koji su potencijalno štetni za okoliš. Obično proizvođači autobusa ili baterija preuzimaju odgovornost za baterije koje su istekle, s ciljem njihovog recikliranja ili ponovne upotrebe. No, konačna sudbina ovih baterija često ovisi o dostupnim tehnologijama recikliranja i tržištu rabljenih baterija, objašnjava Sveučilište u Mariboru.

Tagovi: maribor, baterije, energija, energetika
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE