GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Makedonija se odrekla ruskog plina

Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 09:06
Autor: SEEbiz
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.

Unatoč uvedenom porezu, makedonske vlasti poručuju da poskupljenja grijanja neće biti, objavila je makedonska televizija 24.

Kako je objašnjeno i napisano u tekstu natječaja ESM-a za nabavu plina za prosinac, ako je plin ruski, tada će ponuditelj u cijenu morati uključiti sve poreze i druge naknade i troškove, uključujući i dodatnu taksu za transport u Bugarska.

ESM također mora potvrditi da su sve naknade za prijenos plina plaćene, kako bi se izbjegla situacija u kojoj država plaća nametnutih 10 eura po megavat-satu (MWh) za ruski plin koji prolazi kroz Bugarsku.

"Potreban je certifikat o podrijetlu prirodnog plina koji jamči da prirodni plin nije podrijetlom iz Ruske Federacije." Izjavu odgovorne osobe ponuditelja da ako postoji naknada za prijenos prirodnog plina podrijetlom iz Ruske Federacije u skladu s regulativom Republike Bugarske, istu snosi ponuditelj", stoji u ESM-u. natječaj za kupnju prirodnog plina.
Alternativno, dvije toplane koje griju Skoplje sada će dobiti mješavinu američkog i azerbajdžanskog plina od bugarske tvrtke koja je dala najnižu ponudu na prosinačkom natječaju za nabavu plina.

Cijena po kojoj ga je ESM Sales, kao nositelj dozvole za prodaju prirodnog plina, kupio za prosinac je 56 eura po MWh, fiksno, za varijabilnu količinu prema potrebama.

Osim toplana, prirodni plin kao glavni energent koristi i 100 većih industrijskih objekata u Sjevernoj Makedoniji.

I dok je Makedonija prisiljena tražiti alternative za kupnju prirodnog plina, njezina vlada još uvijek čeka odgovor Europske unije i službene Sofije u vezi s kupnjom plina na koji neće biti uveden porez koji je uvela Bugarska.

Bugarski premijer Nikolay Denkov rekao je da njegova zemlja dosad nije prekršila nijedan zakon ili propis EU-a. Prije gotovo dva mjeseca Bugarska je uvela naknadu za prijenos ruskog plina preko svog teritorija.

Tagovi: makedonija, plin, ruski plin, gazprom
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE