GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Makedonija se odrekla ruskog plina

Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 09:06
Autor: SEEbiz
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.

Unatoč uvedenom porezu, makedonske vlasti poručuju da poskupljenja grijanja neće biti, objavila je makedonska televizija 24.

Kako je objašnjeno i napisano u tekstu natječaja ESM-a za nabavu plina za prosinac, ako je plin ruski, tada će ponuditelj u cijenu morati uključiti sve poreze i druge naknade i troškove, uključujući i dodatnu taksu za transport u Bugarska.

ESM također mora potvrditi da su sve naknade za prijenos plina plaćene, kako bi se izbjegla situacija u kojoj država plaća nametnutih 10 eura po megavat-satu (MWh) za ruski plin koji prolazi kroz Bugarsku.

"Potreban je certifikat o podrijetlu prirodnog plina koji jamči da prirodni plin nije podrijetlom iz Ruske Federacije." Izjavu odgovorne osobe ponuditelja da ako postoji naknada za prijenos prirodnog plina podrijetlom iz Ruske Federacije u skladu s regulativom Republike Bugarske, istu snosi ponuditelj", stoji u ESM-u. natječaj za kupnju prirodnog plina.
Alternativno, dvije toplane koje griju Skoplje sada će dobiti mješavinu američkog i azerbajdžanskog plina od bugarske tvrtke koja je dala najnižu ponudu na prosinačkom natječaju za nabavu plina.

Cijena po kojoj ga je ESM Sales, kao nositelj dozvole za prodaju prirodnog plina, kupio za prosinac je 56 eura po MWh, fiksno, za varijabilnu količinu prema potrebama.

Osim toplana, prirodni plin kao glavni energent koristi i 100 većih industrijskih objekata u Sjevernoj Makedoniji.

I dok je Makedonija prisiljena tražiti alternative za kupnju prirodnog plina, njezina vlada još uvijek čeka odgovor Europske unije i službene Sofije u vezi s kupnjom plina na koji neće biti uveden porez koji je uvela Bugarska.

Bugarski premijer Nikolay Denkov rekao je da njegova zemlja dosad nije prekršila nijedan zakon ili propis EU-a. Prije gotovo dva mjeseca Bugarska je uvela naknadu za prijenos ruskog plina preko svog teritorija.

Tagovi: makedonija, plin, ruski plin, gazprom
PROČITAJ I OVO
Maribor istražuje mogućnost ponovne uporabe autobusnih baterija za pohranu energije
BATERIJE
Maribor istražuje mogućnost ponovne uporabe autobusnih baterija za pohranu energije
MARIBOR - Stručnjaci iz Općine Maribor i tamošnjeg Fakulteta za graditeljstvo, prometno inženjerstvo i arhitekturu istražuju mogućnosti ponovne uporabe istrošenih baterija iz autobusa za pohranu energije u sklopu međunarodnog projekta CE4CE. U sklopu demonstracijskog pilota planiraju instalirati takav rezervoar na donjoj stanici uspinjače.
Cijena plina u Europi najniža u posljednje tri godine
PLIN
Cijena plina u Europi najniža u posljednje tri godine
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi danas je pala na najnižu razinu u posljednje tri godine.
Gorivo opet poskupljuje od utorka
POSKUPLJENJA
Gorivo opet poskupljuje od utorka
ZAGREB - Gorivo će prema neslužbenim informacijama opet poskupjeti od utorka. Nove cijene će zatim vrijediti idućih 14 dana.
Izabran novi sastav Odbora direktora EPCG
KADROVI
Izabran novi sastav Odbora direktora EPCG
NIKŠIĆ – Novi sastav Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) izabran je u petak veče na vanrednoj Skupštini akcionara elektroenergetske kompanije, održanoj u Nikšiću.
Cijene nafte pale na 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 82 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na 82 dolara pod pritiskom signala iz američke središnje banke da bi mogla spustiti kamatne stope tek pred ljeto, što je iznova raspirilo zabrinutost za gospodarstvo i potražnju za energentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE