GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska traži od EU da poduzme mjere protiv bugarske tranzitne takse za ruski plin

Mađarska traži od EU da poduzme mjere protiv bugarske tranzitne takse za ruski plin
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2023 / 17:56
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarska je zatražila od Europske komisije da pokrene pravni postupak protiv Bugarske zbog nedavno uvedenog poreza na ruski prirodni plin koji prolazi kroz njezin teritorij, rekao je ministar.

Bugarska smatra da će ovaj porez, uveden u listopadu, smanjiti povlašteni položaj ruske državne energetske kompanije Gazprom u jugoistočnoj Europi i odvratiti ruski utjecaj u regiji, javlja Beta.

Bugarska je u listopadu dekretom uvela porez od 10,76 dolara na ruski prirodni plin za 1000 kubičnih metara ruskog prirodnog plina isporučenog preko teritorija zemlje plinovodom Balkanski tok.

Taj je porez razljutio bugarsku susjedu Srbiju, kao i Mađarsku, koja je članica Europske unije i uvelike ovisi o ruskom plinu koji dolazi uglavnom preko Turske i Bugarske.

U videu na Facebooku, mađarski ministar europskih poslova János Bóka rekao je da je poslao pismo Europskoj komisiji pozivajući je da pokrene prekršajni postupak protiv Bugarske, što je prvi potencijalni korak koji bi EU mogla iskoristiti kako bi osigurala da se države članice pridržavaju svojih zakona.

Boka je rekao da je Bugarska porez uvela bez prethodnih konzultacija s Mađarskom i da smatra da ta mjera predstavlja kršenje carinskih i trgovinskih propisa EU.

"Bugarski porez na energiju ozbiljno prijeti energetskoj sigurnosti Mađarske i cijele regije", rekao je Boka, dodajući da je Mađarska spremna pokrenuti to pitanje pred najvišim sudom EU-a prije kraja godine ako Komisija ne pokrene postupak u vezi s kršenjem propisa.

Većina zemalja u Europi uglavnom je pronašla alternative ruskom plinu otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. No Mađarska je lobirala kod Moskve da osigura povoljnije plinske aranžmane u 21 mjesecu od početka rata, navodi AP.

U Bugarskoj su opskrbe Gazproma prekinute nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ali je Bugarska dopustila korištenje plinovoda Turski tok koji prolazi njezinim teritorijem za opskrbu Srbije i Mađarske, prema AP-u, dvije najprofitabilnije zemlje. ruske vlade u Europi.

O porezu, kojim se uvodi naknada od deset eura po megavatsatu na prijenos ruskog plina, u EU se raspravljalo u listopadu, ali nije donesena odluka je li to primjereno.

Bugarska vlada priopćila je kako ne očekuje da će porez povećati cijene u Mađarskoj i Srbiji, već smanjiti dobit Gazproma.

Tagovi: mAĐARSKA, bUGARSKA, PLIN, rUSIJA, gAZPROM
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE