GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krško: Počeo pretovar istrošenog nuklearnog goriva u novo suho skladište

Krško: Počeo pretovar istrošenog nuklearnog goriva u novo suho skladište
NUKLEARKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2023 / 19:56
Autor: SEEbiz
KRŠKO - U Nuklearnoj elektrani Krško je prvi skladišni kontejner s gorivom uspješno i sigurno premješten u novoizgrađenu zgradu za suho skladište istrošenog nuklearnog goriva. Do jeseni će završiti s premještanjem prvih 300 tona goriva.

Prijenos istrošenog nuklearnog goriva iz mokrog skladišnog bazena u novoizgrađenu zgradu suhog skladišta odvija se u skladu s planovima i predviđanjima, pojašnjavaju iz Nuklearne elektrane Krška (NEK).

Kako je rečeno na nedavnom otvaranju skladišta, ono je izgrađeno u sklopu posljednje desetogodišnje sigurnosne nadogradnje elektrane. Bio je to osmogodišnji projekt, a očekuje se da će NEK stajati gotovo 100 milijuna eura.

Pasivno skladištenje u skladištu, koje je izgrađeno prema uvriježenoj zapadnoj tehnologiji, omogućit će NEK-u jednostavnije, jeftinije i sigurnije skladištenje istrošenog goriva. Novo skladište bit će dovoljno za najmanje sljedećih sto godina, a istrošeno nuklearno gorivo će se u njega premjestiti nakon pet godina skladištenja i hlađenja u bazenu s vodom.

U prvoj kampanji iz mokrog skladišnog bazena do jeseni će se preseliti 16 spremnika s 592 gorive ćelije. Druga kampanja planirana je za 2028. godinu, kada planiraju prebaciti 16 kontejnera s istim brojem gorivih elemenata. Kasnije će uslijediti treća i četvrta kampanja. U skladištu ima mjesta za cijeli životni vijek prvog bloka nuklearke Krška.

Prema riječima Andreja Kavčiča, voditelja nuklearnog goriva u NEK-u i jezgri reaktora, riječ je o objektu površine 3500 četvornih metara i visine 20 metara koji je izgrađen zapadno od nuklearnog reaktora i bazena za mokro skladištenje istrošenog goriva.

Armirano-betonska temeljna ploča debljine je metar i pol, a konstrukciju nove infrastrukture verificirala je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

U NEK-u koriste skladišni sustav u višenamjenskim kontejnerima Holtec s betonskim omotačem za suho skladištenje. U svakom spremniku ima mjesta za 37 gorivih elemenata. U suhom skladištu ima mjesta za 70 kontejnera odn za ukupno oko 2600 gorivih ćelija.

Suhim skladištenjem uveli su međunarodno priznato rješenje. Njegovim uvođenjem pridružili su se zemljama koje vode računa o najsuvremenijim sigurnosnim zahtjevima za privremeno skladištenje istrošenog nuklearnog goriva. Ovakav način skladištenja koristi se u Belgiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i ponegdje u SAD-u.


Iz NEK-a su potvrdili i da, nakon 34 godine na čelu elektrane, predsjednik Uprave NEK-a Stane Rožman u utorak predaje upravljanje elektranom Gorazdu Pfeiferu, koji je dosad bio direktor proizvodnje u NEK-u.

Tagovi: NE krško, nuklearno gorivo, Andrej Kavčič
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
U PLUSU
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
BERLIN - Njemački energetski div Siemens Energy u drugom je tromjesečju tekuće poslovne godine, koja je za tvrtku završila u ožujku, ostvario neto dobit od 108 milijuna eura, nakon što je godinu prije zabilježio gubitak od 189 milijuna eura, sažeti su poslovni podaci, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE