GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krk postaje središte za opskrbu europske industrije vodikom

Krk postaje središte za opskrbu europske industrije vodikom
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2023 / 08:51
Autor: SEEbiz
KRK - Delegacija brazilske države Piaui jučer je posjetila lokaciju nekadašnje petrokemije Dina u Omišlju na Krku gdje bi trebao zaživjeti projekt Green Energy Park Krk.

Riječ je o stvaranju opskrbnog lanca za uvoz zelenog amonijaka i opskrbu europske industrije vodikom. Predstavljajući projekt generalni direktor Green Energy Parka, Bart Biebuyck, kazao je da je ideja da se u Omišlju napravi uvozni terminal zelenog amonijaka koji će dolaziti iz raznih država, među kojima je i Brazil.

– Europa ima jasne ciljeve da se dekarbonizira i da do 2030. godine proizvede više od 20 milijuna tona vodika godišnje. Pola toga može se uvesti putem kemikalija koje prenose vodik. Zeleni amonijak je nositelj energije – iz njega se opet može odvojiti vodik. Stoga na Krku planiramo napraviti uvozni terminal gdje će dolaziti amonijak iz zemalja u kojima je proizvodnja energije jeftinija nego u Europi. Potpisano je pismo namjere za izgradnju proizvodno-izvoznog kompleksa u sjeveroistočnoj brazilskoj državi Piaui. Prva zelena tvornica amonijaka, čiju izgradnju priprema Green Energy Park, bila bi smještena u posebnoj gospodarsko-obrtničkoj zoni i dosegla bi kapacitet od pet milijuna tona godišnje. Od toga se petina namjerava poslati na Krk, kazao je Biebuyck, piše Novi list.

Dolaskom na Krk amonijak bi se konventirao u vodik koji bi se koristio za energiju u industriji, a u planu je razviti proizvodnju koja će opskrbljivati veliki dio Europe.

– Planiramo postati ulazni južni koridor za sjevernu Europu. Riječ je o opskrbi industrijskih središta u sjevernoj Italiji, južnoj Njemačkoj i drugim obližnjim područjima. Finalni potrošač bit će teška industrija koja danas koristi fosilna goriva ili prirodni plin, pojasnio je generalni direktor Green Energy Parka.

Amonijak će na Krk stizati tankerima, a kako je najavio Biebuyck, izgradit će se i spremnici zapremine sto tisuća kubika. Prvi bi trebao biti gotov najranije 2027. godine. Početni godišnji kapacitet čvorišta GEP Krk za uvoz, skladištenje i distribuciju zelenog vodika iznosit će deset milijuna tona, a od te količine može se proizvesti 1,8 milijuna tona vodika. GEP Krk prvu fazu procjenjuje na pola milijuna eura, a cilj je da ukupna investicija dosegne dvije i pol milijarde.

Ideja je napraviti i inkubator vodika na Krku te u projekt uključiti razne institucije, među kojima je i Sveučilište u Rijeci. GEP Krk je trenutno u fazi projektiranja, izrađuje se studija izvodivosti. Dodajući da se radi o dugoročnom projektu koji bi u potpunosti mogao zaživjeti za desetak godina Biebuyck kaže da se trenutno u Europi razvija šest sličnih terminala, a GEP Krk želi biti prvi na ovom području te se upisati na kartu europskog vodika. Prema njegovoj najavi Krk bi trebao postati južno centralni ulaz vodika u Europu. Lokacija se ujedno nadovezuje na vodikove koridore, čije je formiranje predviđeno od strane Europske alijanse za čisti vodik.

Tagovi: vodik, krk, industrija, dina, Green Energy Park Krk.
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje za "crnim zlatom".
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
INTERKONEKTOR
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
NIŠ - Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
EMISIJE
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da bi se emisije stakleničkih plinova mogle smanjiti samo za 30 posto do 2030. godine na temelju obećanja zemalja na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju (COP28). Ako zemlje ne poduzmu ambicioznije mjere, svijet neće izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, rekla je.
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
POGON
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
BEČ - U bečkoj četvrti Simmering ovog su tjedna puštene u rad prve tri od sustava od šest velikih dizalica topline. One proizvode više klimatski prihvatljivije topline za 56.000 bečkih kućanstava iz pročišćene otpadne vode, objavio je ljubljanski međunarodni ured Grada Beča. Planiraju udvostručiti kapacitet do 2027. godine.
Matija Bitenc više neće biti član uprave Petrola
KADROVI
Matija Bitenc više neće biti član uprave Petrola
LJUBLJANA - Nakon nešto manje od četiri godine Matija Bitenc oprašta se od uprave energetske tvrtke Petrol.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE