GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kontrola covida u Kini i inflacija u SAD-u spustile cijene nafte prema 122 dolara

Kontrola covida u Kini i inflacija u SAD-u spustile cijene nafte prema 122 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2022 / 17:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 122 dolara zbog opetovanog uvođenja strogih mjera suzbijanja covida 19 u Kini i visoke inflacije u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva pala 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 122,17 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 120,67 dolara.

U prijepodnevnoj trgovini raspoloženje na tržištima obilježila je zabrinutost za opskrbi zbog najave štrajka naftnih radnika u Norveškoj u nedjelju, koji bi mogao smanjiti proizvodnju, upozorila je Norveška udruga za naftu i plin (NOG).

Oko 845 zaposlenih, od njih ukupno 7.500 na platformama na pučini, planira štrajkati od 12. lipnja ukoliko propadnu godišnji pregovori s poslodavcima o plaćama.

Trgovce brine i smanjena proizvodnja na libijskom polju Sarir nakon što su luke Ras Lanuf i Es Sider zatvorene a naoružana skupina zaprijetila da će zatvoriti i luku Hariga, prema svjedočenju dvojice naftnih inženjera s tog polja.

Povratak iranske nafte na tržišta našao se istodobno pod upitnikom, budući da su pogoršani izgledi za dogovor o iranskom nuklearnom programom a time i za ukidanje američkih sankcija iranskom energetskom sektoru.

Nakon podneva pozornost se preusmjerila na kineske mjere suzbijanja covida 19. Početkom tjedna vlasti su ukinule lockdown u Pekingu Šangaju, da bi u četvrtak ponovo uvele ograničenja u dijelovima Šangaja, koji je najavio i masovno testiranje milijuna građana.

Trgovce brine lockdown u Kini jer ometa gospodarsku aktivnost i trgovinu i koči potražnju za naftom.

"Cijene su ponovo pale u Aziji pod pritiskom straha od usporavanja u Kini nakon najave masovnog testiranja na covid u Šangaju ovog vikenda", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Trgovci su podatak o snažnom padu kineskog uvoza sirove nafte u svibnju, za gotovo 12 posto na godišnjoj razini, počeli gledati iz drugačije perspektive.

"To ne znači da potražnja za naftom raste. Kina je vjerojatno postupila oportunistički, kupujući sirovu naftu iz Rusije po znatno nižoj cijeni od onih na globalnim tržištima, kako bi obnovila zalihe", rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch .

Cijene je nakon podneva pritisnulo i izvješće američkog ministarstva rada, prema kojem je rast potrošačkih cijena ubrzao u svibnju, uz skok cijena benzina na rekordnu razina i ubrzani rast cijena usluga.

Podatak navodi na zaključak da bi američka središnja banka Fed mogla još više podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u odvojenom izvješću da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 123,21 dolar, što znači da je porasla 1,67 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE