GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katar uvjetuje isporuke plina u EU

Katar uvjetuje isporuke plina u EU
UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2022 / 15:28
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europska unija mora ograničiti preprodaju plina izvan svojih granica ako želi da Katar i drugi veliki dobavljači plina osiguraju kriznu opskrbu u slučaju sukoba Rusije i Ukrajine, skicirao je upućeni izvor u ponedjeljak zahtjeve Dohe Bruxllsu.

Katar bi mogao preusmjeriti dio pošiljki plina iz Azije u EU kako bi ublažio probleme u opskrbi ako Rusija napadne Ukrajinu, a SAD uzvrati kaznama Moskvi, rekao je prošlog tjedna neimenovani izvor.

Doha može poslati nešto viška plina u Europu, ali taj višak nije velik budući da je većina plina rezervirana za isporuke utanačene dugoročnim ugovorima, naglasio je izvor.

Prošlog tjedna Doha iznijela svoje zahtjeve EU, a katarski emir razgovarao je s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Europska komisija priopćila je da neće komentirati pojedinosti razgovora s međunarodnim partnerima o opskrbi plinom.

Katar želi jamstva EU-a da će zemlje članice preusmjeravati eventualni višak LNG-a samo unutar Unije, rekao je danas za Reuters izvor upoznat s razgovorima.

"Ako se ne iskoriste, hitne pošiljke u EU mogle bi se preprodati izvan Unijr kao isporuke na fizičkom tržištu, uz zaradu, čime bi se u osnovi produljila nestašica energije u EU", objasnio je izvor.

Katar je zatražio i "rješenje" europske istrage o dugoročnim ugovorima iz 2018., koji bi po tumačenju Bruxellesa mogli zakočiti slobodan protok plina u Europi i njezino jedinstveno tržište plina, rekao je izvor za Reuters.

"Time će se zajamčiti da će EU moći sklapati dugoročne ugovore s Katarom i drugima, umjesto skupljih ugovora na fizičkom tržištu ili traženja kratkoročnih rješenja usred krize", rekao je izvor.

"Opskrba iz Katara ne bi bila uvjetovana ispunjavanjem zahtjeva, ali problemi se moraju riješiti kako bi se osigurala dugoročna i kratkoročna rješenja za uropsku krizu s LNG-om", dodao je.

"Rješenja ne bi bila rezervirana samo za Katar, njima se zapravo stvaraju mogućnosti za rješenja u Europi, bilo da je riječ o Kataru ili o nekom drugom", naglasio je izvor.

Doha još nije zatražila preusmjeravanje pošiljki, ističe izvor.

Zahtjevi Dohe zadiru u samu srž liberalizacije tržišta plina u EU, napominje Reuters. EU smatra da je slobodna trgovina plinom ključna za energetsku sigurnost, ali veliki proizvođači i neki potrošači kažu da su reforme u posljednja dva desetljeća često izazivale kaos i da su dovele do viših cijena.

Tagovi: Katar, isporuke plina, plin
PROČITAJ I OVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
STRUJA
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
BEOGRAD - Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskom basenu, nakon havarije od utorka koju je izazvalo klizište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE