GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janaf: Usvojena Strategija tranzicije i razvoja Društva za razdoblje od 2022. do 2030., s vizijom do 2050. godine

Janaf: Usvojena Strategija tranzicije i razvoja Društva za razdoblje od 2022. do 2030., s vizijom do 2050. godine
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2022 / 14:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor JANAF d.d. usvojili su Strategiju tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. godine s vizijom do 2050. godine.

JANAF je jedna od okosnica energetske neovisnosti Republike Hrvatske i ključan igrač na energetskom tržištu susjednih zemalja i Europske unije, ali i hrvatski predvodnik tranzicije prema zelenoj i održivoj ekonomiji. Tu poziciju JANAF-a dodatno potvrđuje i ova Strategija, kojom se definiraju ključni čimbenici budućnosti Društva na nacionalnoj i široj razini te način na koji će se osigurati dugoročni rast i razvoj, uzimajući pritom u obzir ključne trendove u energetskoj industriji.

Prilikom izrade Strategije analizirano je trenutačno stanje kompanije te globalni, europski i regionalni trendovi u energetskoj industriji, kao i strategije naftnih kompanija u okruženju, kako bi se utvrdio potencijal za diverzifikaciju JANAF-a u niskougljične djelatnosti. Analiza budućeg razvoja energetskog sektora ukazuje na smanjenje korištenja nafte i naftnih derivata te povećano korištenje energije iz obnovljivih izvora, a trendovi u naftnoj industriji i ubrzani razvoj alternativnih energetskih tehnologija podupiru diverzifikaciju poslovanja u obnovljive izvore energije.

Usvojena Strategija određuje prioritete diverzifikacije i osigurava raznolikost u poslovanju i razvoju JANAF-a s ciljem osnaživanja kompanije, ulaganja u održivost poslovanja te osiguravanja dugoročne liderske pozicije u tranziciji prema zelenoj i održivoj ekonomiji. Implementacijom Strategije osigurat će se daljnja stabilnost poslovanja kroz postojeće djelatnosti, ali i novi prihodi u području obnovljivih izvora energije. Strategijom su definirane glavne strateške inicijative koje će omogućiti prilagodbu JANAF-a trenutnim i budućim tržišnim trendovima, a to su ulazak na tržišta obnovljivih izvora energije te ulaganje u nove tehnologije, ostvarivanje viših prihoda, implementacija agilnije i efikasnije organizacije koja će biti prilagođena novom modelu poslovanja, te interni razvoj kadrova i privlačenje stručnjaka s tržišta rada.

„JANAF je kompanija od strateške važnosti za energetsku neovisnost Republike Hrvatske, a osiguravanje dugoročne održivosti i stabilnosti poslovanja JANAF-a strateški je projekt ove Uprave Društva. Zelena tranzicija u tome ima presudnu ulogu i pred nama je zahtjevan zadatak, ali mu pristupamo s velikim entuzijazmom. Pozorno pratimo razvoj događaja vezan uz regulativu Europske unije te strateške smjernice Vlade Republike Hrvatske vezane uz ugljične emisije, kao i druge odredbe vezane uz zaštitu okoliša. Uvjereni smo da ćemo ostvariti ciljeve koje su Europska unija i Republika Hrvatska postavile na tom području i da ćemo osigurati uspješnu transformaciju JANAF-a u snažnu energetsku kompaniju. Obnovljivi izvori, nove metode skladištenja energije te druge kompatibilne djelatnosti samo su dio budućeg portfelja i naše vizije JANAF-a za budućnost,“ istaknula je ovim povodom Uprava JANAF-a predvođena predsjednikom Uprave mr.sc. Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom.

Tagovi: Janaf, Jadranski naftovod, Vladislav Veselica, Stjepan Adanić, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Agrosolarne elektrane veliki potencijal Hrvatske
POTENCIJALI
Agrosolarne elektrane veliki potencijal Hrvatske
ZAGREB - Danas je u Zagrebu održana prva konferencija posvećena agrosolarnim elektranama, inovativnom pristupu korištenja energije sunca kojim se stvara sinergija poljoprivredne i energetske proizvodnje.
Ograničena opskrba i izgledan europski embargo poduprli cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Ograničena opskrba i izgledan europski embargo poduprli cijene nafte
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, nastavljajući oprezni ovotjedni rast poduprt naznakama slabe opskrbe i izglednim europskim embargom na uvoz ruske nafte unatoč protivljenju Mađarske.
Ništa od točenja u susjedstvu: Od petka samo Mađarima gorivo po povlaštenoj cijeni
ODLUKE
Ništa od točenja u susjedstvu: Od petka samo Mađarima gorivo po povlaštenoj cijeni
BUDIMPEŠTA - Samo će Mađari od petka moći kupovati gorivo po povlaštenoj cijeni, a automobili sa stranim tablicama po tržišnoj cijeni, rekao je u četvrtak predstojnik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana.
HEP ODS ulaže 90 milijuna kuna u napredne mreže
ULAGANJA
HEP ODS ulaže 90 milijuna kuna u napredne mreže
ZAGREB – HEP- Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) održao je informativnu radionicu u sklopu „Pilot-projekta uvođenja naprednih mreža“ s ciljem prezentacije ostvarenih rezultata u implementaciji projekta na distribucijskom području Elektre Zagreb u koje se ulaže oko 90 milijuna kuna.
Novak: Ruska proizvodnja nafte ove godine će biti nešto manja
PROCJENE
Novak: Ruska proizvodnja nafte ove godine će biti nešto manja
TEHERAN – Proizvodnja nafte u Rusiji mogla bi pasti s prošlogodišnjih 524 milijuna tona na 480-500 milijuna tona 2022. godine, rekao je danas novinarima potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE