GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja

JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 11:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.

Bruto dobit iznosila je 63,4 milijuna eura, što predstavlja porast od 26,7 posto u odnosu na prošlogodišnju, objavljeno je danas u Nerevidiranim konsolidiranim i nekonsolidiranim financijskim izvještajima za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine.

U mandatu aktualne Uprave ovo je već treća godina za redom u kojoj JANAF premašuje povijesno najbolje poslovne rezultate. Snažna ulaganja u transportne i skladišne sustave, strateško promišljanje poslovanja i proaktivni pristup prema poslovnim partnerima i korisnicima usluga transformirali su JANAF u izrazito profitabilnu kompaniju i ključan energetski hub ovog dijela Europe. Naporima Uprave i menadžmenta nastavljeno je razdoblje visoke iskorištenosti skladišno-transportnih kapaciteta, zahvaljujući kojoj se nastavlja rast stvorene vrijednosti u poslovanju uz stabilan novčani tijek. U protekle tri godine značajno je povećana financijska imovine, koja sada iznosi više od 200 milijuna eura, što je porast za 150 milijuna eura od trenutka kad je ova Uprava preuzela upravljanje Društvom u rujnu 2020. godine.

„Iznimno sam zadovoljan što u jubilarnu 50. godišnjicu ulazimo s obnovljenom pozitivnom reputacijom te povijesnim godišnjim rezultatima. Financijski rezultati ostvareni u protekloj godini još su jedan pokazatelj ispravnosti strateških odluka ove Uprave te smjera poslovanja današnjeg JANAF-a. Unatoč pred nas postavljenim zaprekama, još smo jednom potvrdili značaj Jadranskog naftovoda za energetski sektor, ali i cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske uz punu podršku naših sve brojnijih partnera. Jadranski naftovod i nadalje ostaje jamac energetske neovisnosti i sigurnosti Republike Hrvatske, Europske unije te susjednih zemalja. Svjesni kako su rad i angažman današnje Uprave te iskoraci koji su poduzeti posljednjih godina, uvelike pridonijeli kontinuiranom rastu financijskih pokazatelja, vjerujemo da će se pozitivan trend nastaviti i u narednom razdoblju. Na tom putu važni su i naši zaposlenici koji pridonose rastu i razvoju kompanije te potpora naših vlasnika“, istaknuo je predsjednik Uprave mr.sc. Stjepan Adanić.

„Unatoč učestalim difamacijama kompanije i Uprave, Jadranski naftovod bilježi kontinuirani rast i potvrđuje svoj ugled među partnerima, redom najvažnijim naftnim i energetskim kompanijama u regiji i svijetu. To je dokaz kako je ova Uprava zadržala povjerenje partnera u proteklim godinama koje su bile izazovne za upravljanje i poslovanje kompanije kako zbog narušenog imidža, tako i zbog globalnih geopolitičkih okolnosti. Stabilan novčani tijek omogućava nam razvojna ulaganja, kao i kontinuirano poboljšavanje sigurnosti, učinkovitosti i kvalitete usluge našim partnerima. S obzirom na sve veću potražnju za uslugama Jadranskog naftovoda u segmentu skladištenja, u kojem poslujemo na iznimnom konkurentnom mediteranskom spot tržištu, proširenje naših kapaciteta u Omišlju smatramo poslovnim imperativom. Stoga smo gradnju novih skladišnih kapaciteta nominirali kao strateški projekt Vlade Republike Hrvatske. Ulaganjima u povećanje protoka transportnog sustava, jamčimo neometan i siguran transport te zadovoljavanje svih potreba za sirovom naftom zemalja srednje Europe. Uz započetu diverzifikaciju poslovanja, JANAF i nadalje ostaje posvećen izvršavanju svoje temeljne zadaće, osiguranju neometanog sustava opskrbe naftom i naftnim derivatima svih naših partnera“, izjavio je član Uprave Vladislav Veselica.

Prema financijskom izvještaju objavljenom na tržištima kapitala, neto dobit ostvarena poslovanjem u 2023. godini iznosi gotovo 52 milijuna eura i veća je za 27,6% u odnosu na prethodnu godinu. Većinski dio prihoda ostvaren je iz temeljne djelatnosti društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, i to u iznosu od rekordnih 146,7 milijuna eura što je povećanje za više od 28% u odnosu na godinu ranije. Poslovanje s inozemnim kupcima donijelo je 73 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što ukazuje na značajan doprinos izvoznoj bilanci Republike Hrvatske.

Ulaganja u održavanje i razvoj infrastrukture te kontinuirano poboljšavanje sigurnosti i učinkovitosti u pružanju usluga nastavljena su i u 2023. godini. Vlastitim sredstvima investirano je 20 milijuna eura u cjevovode, spremnički prostor, sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite te digitalnu transformaciju poslovanja. Uz predanost razvijanju odnosa s poslovnim partnerima te aktivno promišljanje o budućnosti energetskog sektora, JANAF nastavlja s daljnjim razvojem i diverzifikacijom poslovanja na zadovoljstvo zaposlenika, vlasnika i korisnika JANAF-ovih usluga.

Tagovi: Janaf, Vladislav Veselica, Stjepan Adanić, Jadranski naftovod
PROČITAJ I OVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
REKORDI
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
NEW YORK - Dionice Exxon Mobila u petak su dosegle novu rekordnu razinu od gotovo 124 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE