GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iran u prosincu izvezao najviše sirove nafte od 2019.

Iran u prosincu izvezao najviše sirove nafte od 2019.
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2023 / 16:34
Autor: SEEbiz / Tanjug
TEHERAN - Iran je u prosincu 2022. u prosjeku izvozio 1,137 milijuna barela sirove nafte dnevno, što predstavlja povećanje u odnosu na prosječnih 42.000 barela dnevno u studenom prošle godine, što je rekordni izvoz od 2019., objavila je energetska konzultantska tvrtka SVB iz objavio je danas Washington.

Do povećanja je došlo unatoč američkim sankcijama koje je ta zemlja uvela zbog povećanih isporuka u Kinu i Venezuelu, javlja Reuters.

"U usporedbi s administracijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nije bilo ozbiljnog suzbijanja ili prekida izvoza nafte iz Irana", rekla je Sarah Vaksuri iz konzultantske kuće SVB.

U 2018., tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao se iz Nuklearnog sporazuma, koji je potpisan 2015., i ponovno je uveo sankcije usmjerene na ograničavanje izvoza nafte i povezanih prihoda iranskoj vladi.

Vaksuri dodaje da je veliki izazov za Iran bila manja potražnja iz Kine, kao i povećani kineski uvoz ruske nafte, a najveći dio iranske nafte i dalje se izvozi u Kinu preko drugih zemalja Dalekog istoka.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson rekla je da je provedba sankcija od strane administracije američkog predsjednika Josepha Bidena snažna te da "makroekonomske brojke Irana to jasno potvrđuju".

"Nismo i nećemo oklijevati poduzeti mjere protiv onih koji izbjegavaju sankcije, kao i sankcije protiv iranske trgovine bespilotnim letjelicama i projektilima, te kršenja ljudskih prava iranskog naroda", rekao je Watson.

Tagovi: iranska nafta, Iran, sirova nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
RUPA U SANKCIJAMA
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
ANKARA - Američki list Politico piše da Turska rusku naftu maskira kao vlastitu i izvozi je u Europsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, koristeći rupu u sankcijama.
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
UPOZORENJE
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
LONDON - Cijene minerala bitnih za zelenu tranziciju pale su na razine prije Covida-19 jer ponuda sustiže i premašuje potražnju.
Đedović Handanović: U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra
INVESTICIJE
Đedović Handanović: U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će u novu rafinerija nafte u Smederevu, prema sporazumu između Vlade Srbije i China Energy International Group, biti uloženo blizu 2,4 milijarde evra, te da će biti izgrađena uz poštovanje najviših ekoloških standarda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE