GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ipak postignut dogovor o smanjenju cijena nafte

Ipak postignut dogovor o smanjenju cijena nafte
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2020 / 22:04
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugi proizvođači tog energenta postigli su danas dogovor da povećaju cijene nafte smanjenjem njene proizvodnje za gotovo 10 milijuna barela dnevno.

Da je postignut dogovor o smanjenju svjetske proizvodnje nafte za oko 10 posto izjavili su dužnosnici nekoliko država koji su sudjelovali u današnjim pregovorima putem video veze.

Ministar energetike Meksika napisao je večeras na Twitteru da su se države dogovorile da od 1. svibnja smanje proizvodnju nafte za 9,7 milijuna barela dnevno, a kuvajtski ministar za naftu objavio je sličnu informaciju.

Iransko ministarstvo za naftu također je na Twitteru objavilo da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju.

U toj objavi je navedeno da su se članice OPEC-a i druge države među kojima je Rusija (takozvani OPEC+) složile da Meksiko smanji proizvodnju za samo 100.000 barela tokom ta dva mjeseca.

Opiranje Meksika da smanji proizvodnju za 400.000 barela dnevno, koliko je traženo od te države, bilo je glavni kamen spoticanja u pregovorima vođenim u četvrtak i petak, s ciljem povećanja cijene nafte.

Iako je Meksiko prvobitno blokirao dogovor, predsjednik te zemlje Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u petak da se s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom dogovorio da SAD dijelom doprinesu smanjenju proizvodnje nafte umesto Meksika.

Prevelika proizvodnja nafte u svijetu i ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa dovele su do pada cijene nafte na najnižu razinu od 2002. godine.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, OPEC, Rusija, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE