GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investicija Ine u riječku rafineriju donijet će dugoročnu sigurnost opskrbe tržišta

Investicija Ine u riječku rafineriju donijet će dugoročnu sigurnost opskrbe tržišta
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2022 / 09:31
Autor: SEEbiz
Kao vodeći akter u naftnom poslovanju u Hrvatskoj, INA je pokrenula snažna ulaganja koja za cilj imaju osigurati opskrbu tržišta. Jedno od njih jest Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka.

Riječ je o najvećoj investiciji u povijesti Ine te trenutačno najvećem i najvrjednijem industrijskom projektu u Hrvatskoj u koji kompanija ulaže oko četiri milijarde kuna. Riječki rafinerijski centar postat će moderna europska rafinerija koja će osigurati dugoročnu profitabilnost Ininog rafinerijskog poslovanja, uz stabilnost opskrbe.

Projekt je sada na 69 posto gotovosti

Sam projekt obuhvaća izgradnju novih postrojenja (greenfield) od kojih je najvažnije postrojenje za obradu teških ostataka, ali i rekonstrukciju postojećih postrojenja (brownfield).

Trenutačno su pokrenuti radovi na rekonstrukciji dviju već postojećih postrojenja (SRU – Jedinica za rekuperaciju sumpora i HCU – Hidrokreking) koja se moraju djelomično razmontirati kako bi im se kapacitet povećao i uskladio s kapacitetom novog postrojenja koje se gradi. Nakon toga slijedi njihovo spajanje s novim postrojenjem. Prerada nije moguća dok se izvode ovi radovi i rafinerija je u privremenom zastoju koji će trajati do travnja 2023. godine. Status projekta, prokomentirala je Vedrana Janjić, direktorica projekta: “Projekt nadogradnje rafinerije jest na ukupno 69 posto gotovosti, od čega su inženjering i nabava gotovo potpuno završeni, a izgradnja se bliži polovini gotovosti. Dosad je na lokaciji rafinerije bilo prisutno gotovo tisuću radnika, a dominacija građevinske struke mijenja se u korist strojarske i elektroinstrumentacijske struke. Većina angažiranih tvrtki koje su podizvođači hrvatske su tvrtke.“ Podsjetimo, tijekom ljeta su u sklopu izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka uspješno postavljeni najveći dijelovi opreme budućeg postrojenja – 51-metarski frakcionator, dvije koksne komore zapremnine 900 m³ koje teže svaka 330 tona.

Iako su u ovom trenutku rafinerijske marže povoljne, odluka Ine išla je u korist nastavka započete modernizacije. Naime, s novim postrojenjem Rafinerija nafte Rijeka u proizvodnom procesu prvenstveno dizelskog goriva više neće koristiti vakuumsko plinsko ulje (VGO), sirovina koja se dosad u Europu najčešće uvozila iz ruskih izvora. Vakuumsko plinsko ulje podliježe sankcijama Europske unije te je iz strateških razloga dobro da Hrvatska prestane biti ovisna o tom proizvodu.

INA je ugovorila sve potrebne količine derivata za opskrbu tržišta

Zimsko razdoblje odabrano je za nadogradnju postojećih postrojenja jer je potražnja za gorivima znatno niža nego ljeti kada nije poželjno da sigurnost opskrbe potpuno ovisi o uvozu. S obzirom na to da će nekoliko mjeseci rad rafinerije biti obustavljen, INA je sve aktivnosti vezane uz opskrbu tržišta isplanirala pomno unaprijed i pobrinula se za opskrbu tržišta derivatima s mora. Naime, do danas je kompanija uspjela završiti s ugovaranjem svih potrebnih količina derivata kako bi se premostilo razdoblje do travnja 2023., a prve isporuke brodovima već stižu u riječku rafineriju.

Tagovi: Rafinerija Rijeka, kompanija Ina, dizel, dizelska goriva, Vedrana Janjić
PROČITAJ I OVO
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE