GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inina razradna kampanja na sjevernom Jadranu

Inina razradna kampanja na sjevernom Jadranu
KAMPANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 10:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sigurnost opskrbe tržišta energentima danas je goruća tema. Jaka volatilnost cijena energenata potiče cjelokupnu industriju na pronalazak novih izvora nafte i plina.

INA, kao ključni igrač u energetskom sektoru u Hrvatskoj, snažno ulaže u vlastiti razvoj Istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Već se sada otprilike 25 posto ukupne hrvatske potražnje za plinom pokriva iz Ininih bušotina, a procjenjuje se da bi taj udio kroz nekoliko godina mogao narasti do čak 40 posto. Posljedica je to jasno definiranih Ininih razvojnih smjernica temeljem kojih su pokrenuta značajna ulaganja, a sve s ciljem povećanja proizvodnje plina i osiguravanja održive budućnosti uspješne nacionalne kompanije.

Veliki investicijski projekt Ine vrijedan 2 milijarde kuna

Inino Istraživanje i proizvodnja ove su godine proslavili 70 godina neprekinutog rada, a osim toga, predstavnici Ine su na poseban način obilježili i 22 milijarde metara kubičnih plina proizvedenih do sada na Jadranu. Naime, Inina Uprava i visoki menadžment tim su povodom početkom studenoga posjetili proizvodnu platformu IVANA A, a prilika je bila iskorištena i za obilazak bušeće platforme Labin, operativne kompanije Crosco, koja je angažirana krajem prošloga ljeta za projekte koje Ina trenutačno provodi na jadranskim plinskim poljima.

Riječ je o „Razradnom programu sjeverni Jadran“ koji je Ina pokrenula 2019., a čija je svrha definirati sve potencijalne lokacije za nova bušenja na sjevernom Jadranu. Time bi se zaustavio prirodni pad proizvodnje na sva tri Inina eksploatacijska polja na kojima je Ina operator – Sjeverni Jadran, Marica i Izabela. Kompanija je pokrenula projekt kako bi i u narednim godinama nastavila s proizvodnjom plina s Jadrana i preokrenula očekivane trendove proizvodnje zbog starosti polja.

Kampanja na moru od iznimne je važnosti za neovisnost hrvatskog energetskog sustava, što jasno ističe i sam predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics: „Program razrade postojećih plinskih polja u Jadranu jedan od najvećih investicijskih projekata Ine i u njega će se potencijalno uložiti oko 2 milijarde kuna. Kampanja izrade novih bušotina i gradnje potencijalno novih platformi pruža nam priliku da hrvatskom tržištu i našim kupcima osiguramo nove količine plina, što će imati pozitivan utjecaj na sigurnost opskrbe i cjelokupno gospodarstvo.“

U rujnu 2020. je izbušena bušotina Irena-2, prva u nizu koje se planiraju izbušiti u sklopu tog programa. Dosad je izrađeno pet novih bušotina, a u ožujku je počela proizvodnja prirodnog plina iz nove bušotine Ika B-1R-DIR. Godišnja proizvodnja nove bušotine bit će na razini od oko 40 milijuna m³, što je trenutačno gotovo sedam posto Inine proizvodnje plina na moru i kopnu. U svibnju je počela proizvodnja iz nove bušotine MARICA D čija će godišnja proizvodnja biti na razini od 11,5 milijuna m³.

Snažnim nastavkom investicijskog ciklusa do domaće proizvodnje plina

INA je ove godine u Hrvatskoj proizvela 750 milijuna kubika prirodnog plina, a posljednje dvije bušotine koje su nedavno puštene u proizvodnju, godišnje daju oko 50 milijuna kubika plina. Nakon faze izrade bušotina i analize podataka, 2024. INA će krenuti s instalacijom platformi i tada će započeti dodatna proizvodnja plina s Jadrana, a završetak instalacija očekuje se 2025. Dotad INA planira u funkciju staviti 11 novih bušotina i devet pratećih platformi. Tako bi projekt razrade na Jadranu trebao osigurati novu proizvodnju plina i time postići da Hrvatska uz značajan doprinos Ine maksimizira plinske potencijale na svim poljima te se ujedno približi energetskoj neovisnosti.

Tagovi: kompanija Ina, plin, bušotina Marica D
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE