GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inina razradna kampanja na sjevernom Jadranu

Inina razradna kampanja na sjevernom Jadranu
KAMPANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 10:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sigurnost opskrbe tržišta energentima danas je goruća tema. Jaka volatilnost cijena energenata potiče cjelokupnu industriju na pronalazak novih izvora nafte i plina.

INA, kao ključni igrač u energetskom sektoru u Hrvatskoj, snažno ulaže u vlastiti razvoj Istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Već se sada otprilike 25 posto ukupne hrvatske potražnje za plinom pokriva iz Ininih bušotina, a procjenjuje se da bi taj udio kroz nekoliko godina mogao narasti do čak 40 posto. Posljedica je to jasno definiranih Ininih razvojnih smjernica temeljem kojih su pokrenuta značajna ulaganja, a sve s ciljem povećanja proizvodnje plina i osiguravanja održive budućnosti uspješne nacionalne kompanije.

Veliki investicijski projekt Ine vrijedan 2 milijarde kuna

Inino Istraživanje i proizvodnja ove su godine proslavili 70 godina neprekinutog rada, a osim toga, predstavnici Ine su na poseban način obilježili i 22 milijarde metara kubičnih plina proizvedenih do sada na Jadranu. Naime, Inina Uprava i visoki menadžment tim su povodom početkom studenoga posjetili proizvodnu platformu IVANA A, a prilika je bila iskorištena i za obilazak bušeće platforme Labin, operativne kompanije Crosco, koja je angažirana krajem prošloga ljeta za projekte koje Ina trenutačno provodi na jadranskim plinskim poljima.

Riječ je o „Razradnom programu sjeverni Jadran“ koji je Ina pokrenula 2019., a čija je svrha definirati sve potencijalne lokacije za nova bušenja na sjevernom Jadranu. Time bi se zaustavio prirodni pad proizvodnje na sva tri Inina eksploatacijska polja na kojima je Ina operator – Sjeverni Jadran, Marica i Izabela. Kompanija je pokrenula projekt kako bi i u narednim godinama nastavila s proizvodnjom plina s Jadrana i preokrenula očekivane trendove proizvodnje zbog starosti polja.

Kampanja na moru od iznimne je važnosti za neovisnost hrvatskog energetskog sustava, što jasno ističe i sam predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics: „Program razrade postojećih plinskih polja u Jadranu jedan od najvećih investicijskih projekata Ine i u njega će se potencijalno uložiti oko 2 milijarde kuna. Kampanja izrade novih bušotina i gradnje potencijalno novih platformi pruža nam priliku da hrvatskom tržištu i našim kupcima osiguramo nove količine plina, što će imati pozitivan utjecaj na sigurnost opskrbe i cjelokupno gospodarstvo.“

U rujnu 2020. je izbušena bušotina Irena-2, prva u nizu koje se planiraju izbušiti u sklopu tog programa. Dosad je izrađeno pet novih bušotina, a u ožujku je počela proizvodnja prirodnog plina iz nove bušotine Ika B-1R-DIR. Godišnja proizvodnja nove bušotine bit će na razini od oko 40 milijuna m³, što je trenutačno gotovo sedam posto Inine proizvodnje plina na moru i kopnu. U svibnju je počela proizvodnja iz nove bušotine MARICA D čija će godišnja proizvodnja biti na razini od 11,5 milijuna m³.

Snažnim nastavkom investicijskog ciklusa do domaće proizvodnje plina

INA je ove godine u Hrvatskoj proizvela 750 milijuna kubika prirodnog plina, a posljednje dvije bušotine koje su nedavno puštene u proizvodnju, godišnje daju oko 50 milijuna kubika plina. Nakon faze izrade bušotina i analize podataka, 2024. INA će krenuti s instalacijom platformi i tada će započeti dodatna proizvodnja plina s Jadrana, a završetak instalacija očekuje se 2025. Dotad INA planira u funkciju staviti 11 novih bušotina i devet pratećih platformi. Tako bi projekt razrade na Jadranu trebao osigurati novu proizvodnju plina i time postići da Hrvatska uz značajan doprinos Ine maksimizira plinske potencijale na svim poljima te se ujedno približi energetskoj neovisnosti.

Tagovi: kompanija Ina, plin, bušotina Marica D
PROČITAJ I OVO
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
SPORNA METODOLOGIJA
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
ZAGREB - Prema novoj metodologiji, cijena plina planira se smanjiti na 41 euro po megavatsatu.
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
INTERES
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH naredne sedmice će zvanično ući u posjed parcele od 100 hiljada kvadratnih metara na području Banovića, gdje će biti izgrađena najjača solarna elektrana u našoj zemlji.
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
U MINUSU
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
BERLIN - Njemački proizvođač vjetroturbina Nordex u petak je izvijestio o većem gubitku za 2022., usred nepovoljnih makroekonomskih uvjeta, manjka opskrbe u proizvodnji i instalaciji.
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
PROTIVLJENJE
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
BEOGRAD – Većina članova Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici usvojila je stav po kome predlažu obustavu najavljene transformacije EPS-a u akcionarsko društvo, jer bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
LONDON - Cijene nafte na kraju tjedna bilježe rast na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE