GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indija uskoro postaje najveći uvoznik ruske nafte

Indija uskoro postaje najveći uvoznik ruske nafte
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2022 / 10:13
Autor: SEEbiz / H
NEW DELHI - Rusija je na putu da ovog mjeseca postane najveći dobavljač nafte u Indiji, a Moskva napravi ogroman prodor u energetski sektor azijskog giganta u potezu koji će vjerovatno potkopati utjecaj gornje granice cijena koju nameću zemlje G7 i njihovi zapadni saveznici.

Indijski uvoz ruske sirove nafte popeo se u studenome na najvišu razinu ikada jer su rafinerije kupovale više od 1,03 milijuna barela dnevno (bpd), prema podacima koje je britanskom Independentu dostavila kompanija za praćenje robe Kpler.

Vlada predvođena Narendrom Modijem otkupljivala je naftu po sniženim cijenama iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu, dok su zapadne nacije radile na tome da smanje svoju ovisnost o ruskim energetskim resursima.

Iz gotovo minimalnog izvoza u siječnju i veljači ove godine, ruski izvoz nafte popeo se na 902.000 bpd do listopada i popeo se na rekordnih nešto više od milijun barela dnevno u studenome, prema preliminarnim podacima.

"Ovo će vjerojatno rezultirati da Rusija bude indijski dobavljač broj 1 u prosincu", rekao je Matt Smith, vodeći analitičar u Kpleru, prestigavši po prvi put svoje tradicionalne bliskoistočne partnere Saudijsku Arabiju i trenutno najvećeg dobavljača Irak.

Indija se nije obavezala na gornju granicu cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu koju su postavile zemlje G7, uključujući Europsku uniju i Australiju, u pokušaju da smanji zaradu Kremlja od izvoza nafte i zaustavi novac koji teče u ratni budžet Vladimira Putina.

Indija i Kina postale su dvije najveće rastuće ekonomije koje kupuju rusku naftu dok su zapadne demokratije osmišljavale načine da pritisnu rusku ekonomiju i prodube njenu izolaciju. Delhi je u više navrata branio svoj uvoz iz Rusije, rekavši da ima odgovornost prema indijskim građanima da dobije najbolju ponudu i da neće popustiti pod pritiskom Zapada.

Potez Indije je glavni faktor koji čini zapadne mjere embarga nedjelotvornim.

"Indija će biti ključni faktor u osiguravanju neefikasnosti gornje granice cijena. Bili su sporadični kupac ruske nafte prije invazije na Ukrajinu, ali sada uvoze blizu milion barela dnevno, trećinu ruskog izvoza sirove nafte", rekao je Smith.

Lauri Myllyvirta, vodeći analitičar neprofitnog Centra za istraživanje energije i čistog zraka, rekao je da je cilj gornje granice cijena približiti cijenu proizvodnje i postepeno lišiti Rusiju oporezivog profita koji se koristi za "finansiranje barbarske invazije Rusije na Ukrajinu".

"Indija je ove godine dramatično povećala kupovinu ruske nafte, sa suštinske nule u prethodnim godinama. Kako EU zabranjuje uvoz, Indija će prestići EU kao uvoznik, vjerovatno već u decembru", rekao je on.

U utorak je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba napao indijsko rukovodstvo da koristi invaziju na Ukrajinu kao "priliku" za kupovinu jeftine ruske nafte, rekavši da Delhi sklapa dobar posao po cijenu ukrajinskog naroda.

On je rekao da je retorika indijske vlade da radi u interesu vlastitog naroda došla po cijenu života Ukrajine jer oni "pate od ruske agresije i umiru svaki dan".

Tagovi: Indija, ruska nafta, uvoz ruske nafte, Narendra Modi
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE