GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina u 2020. godini: Jedina svijetla točka je pozitivni novčani tok

Ina u 2020. godini: Jedina svijetla točka je pozitivni novčani tok
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 09:59
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Prošla godina je definitivno bila vrlo izazovna za Inu jer je tvrtka prvi put nakon 2015. godine prijavila neto gubitak.

Potražnja za proizvodima u određenim je razdobljima 2020. pala za 30-50% na godišnjoj razini, što je jako utjecalo na performanse na zaključanom tržištu. Bez obzira na djelomični oporavak tržišta nafte u drugoj polovici 2020. godine, cijene nafte i plina bile su u prosjeku više od 30% međugodišnje u 2020. To je imalo značajan utjecaj na gornji rezultat, ali ozbiljna ograničenja mobilnosti i značajan pad gospodarske aktivnosti, uzrokovana ograničenjima COVID-19, također su utjecala na operacije rafiniranja i maloprodaje, pišu analitičari InterCapitala.

Kao rezultat toga, tvrtka je prijavila operativni prihod od 15,26 milijardi kuna, što predstavlja smanjenje od 35%. Količine maloprodajne prodaje pogoršale su se zbog slabije turističke sezone i ograničenja mobilnosti, s količinama smanjenim za 16% na godišnjoj razini. Osim toga, niže cijene negativno su utjecale na prihode od prodaje za 1,04 milijarde kuna. Preciznije, 34% niža ostvarena cijena Brenta rezultirala je 611 milijuna kuna nižim prihodima od prodaje sirove nafte i kondenzata, dok su niže cijene plina rezultirale dodatnih 396 milijuna kuna.

Operativni rezultat kretao se u skladu s pogoršanim okolišem i CCS EBITDA-om bez posebne stavke INA Grupe značajno su pale na 1,783 milijarde kuna, što je pad od 38% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Poslovanje istraživanja i proizvodnje, tradicionalno glavni pokretač rezultata, obilježila je kombinacija spomenutog pada ostvarenih cijena i nastavljenog trenda niže proizvodnje. To je EBITDA-u segmenta povećalo na 1,013 milijardi kuna, što je pad od 57% na godišnjoj razini. CCS EBITDA isključujući posebne stavke rafiniranja i marketinga, uključujući potrošačke usluge i maloprodaju, zadržao se na visokih 639 milijuna kuna u 2020. godini uglavnom zbog doprinosa na malo i mjera uštede troškova.

Ina je 2020. godine zabilježila neto gubitak od 1,14 milijarde kuna (u usporedbi s dobiti od 489 milijuna kuna u 2019. godini), jer su na nju također značajno utjecale jednokratne bezgotovinske stavke, poput naknada za umanjenje vrijednosti imovine rafinerija u Sisku i imovina Crosco Grupe, povezana s padom angažmana. Pozitivna je strana što je tvrtka uspjela zadržati pozitivan novčani tok s NCFO-om koji je iznosio 2,2 milijarde kuna.

Tagovi: kompanija Ina, dividenda, poslovni rezultati, Rafinerija Sisak, Crosco, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Gorivo u Crnoj Gori od utorka skuplje za tri do četiri centa
CIJENE GORIVA
Gorivo u Crnoj Gori od utorka skuplje za tri do četiri centa
PODGORICA - Sve vrste goriva na crnogorskim pumpama od utorka će poskupiti tri do četiri centa po litru, pokazuje preliminalna analiza cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i odnosa kursa dolara i eura koju su “Vijesti” dobile od trgovaca naftnih derivata.
Snažan pad prihoda Elektroprivrede HZHB u 2020.
PAD
Snažan pad prihoda Elektroprivrede HZHB u 2020.
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar ostvarilaje neto dobit u 2020. godini od 822 hiljade KM, nakon što je u istom periodu prošle godine imala dobit od 2,47 miliona KM, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja kompanije objavljenog na Sarajevskoj berzi.
Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
STRATEGIJA
Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da izradi Hrvatsku strategiju za vodik od 2021. do 2050.
Jači dolar i očekivanja veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jači dolar i očekivanja veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 66 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara, pritisnute jačim dolarom i predviđanjima da će više cijene potaknuti vodeće proizvođače da povećaju opskrbu.
Gubitak NIS-a u 2020. godini 7,6 milijardi dinara
TEŠKA GODINA
Gubitak NIS-a u 2020. godini 7,6 milijardi dinara
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIS) je u 2020. godini imala gubitak od 7,6 milijaradi dinara a investirala je više od 25 milijardi dinara, saopšteno je danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE