GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije

Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2024 / 16:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.

Prvi je projekt instalacija 10 MW elektrolizatora za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka, što uključuje i solarnu elektranu koja će djelomično napajati proizvodnu jedinicu. Proizvodnjom zelenog vodika, koji je namijenjen za korištenje u prometu, Ina će postati prvi proizvođač zelenog vodika na komercijalnoj razini u Hrvatskoj. S domaćom tvrtkom Ivicom Consulting potpisan je ugovor o isporuci ključne opreme.

Drugi projekt, navodi se u priopćenju, odnosi se na industrijsku lokaciju u Sisku gdje Ina planira izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka (slama, stajski gnoj, gnojiva) i različite vrste biorazgradivog otpada. Proizvedeni biometan mogao bi se isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo. Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji postrojenja za biometan prema načelu "ključ u ruke” potpisan je s međunarodnim proizvođačem biometanskih i bioplinskih postrojenja sa sjedištem u Austriji, Biogest.

Predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay ističe kako s već izgrađenom solarnom elektranom te planiranim pogonom za proizvodnju biometana Ina pokazuje posvećenost da industrijsku lokaciju u Sisku pretvori u centar za obnovljive izvore energije.

"Također, u Rafineriji nafte Rijeka želimo doprinijeti proizvodnji čiste energije u Hrvatskoj izgradnjom postrojenja za proizvodnju zelenog vodika, čime pokazujemo neupitnu predanost zelenoj tranziciji. Osim dva najavljena projekta, Ina također planira ulagati u mnoge druge održive projekte, poput geotermalnih istraživanja i dodatnih solarnih elektrana. U skladu s time naš je plan usmjeriti do 20 posto investicijskog proračuna za 2025. godinu u sve projekte obnovljivih izvora energije”, navela je Ortutay.

Projekt zelenog vodika koji uključuje i solarnu elektranu te logistički kapaciteti bit će sufinancirani u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Za isti fond Ina će prijaviti i projekt proizvodnje biometana u Sisku nakon raspisivanja javnog poziva za financiranje. Oba postrojenja trebala bi biti gotova tijekom 2026. godine, navodi se u priopćenju.

Tagovi: ina, zeleni vodik, rafinerija rijeka, rafinerija, oie, vodik, biometan
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE