GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina isplaćuje dividendu

Ina isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 15:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ina će iz prošlogodišnje dobiti isplatiti 622,7 milijuna kuna za dividendu dioničarima, što je dividenda od 62,27 kuna po dionici, usuglasili su u petak Uprava i Nadzorni odbor Ine.

Ina je putem Zagrebačke burze objavila da je Nadzorni odbor na današnjoj sjednici dao suglasnost na revidirane financijske izvještaje za prošlu godinu te izvješće o stanju društva Ina grupe za 2019. te nije imao primjedbi na dostavljeno izvješće.

"Na toj sjednici Uprava i Nadzorni odbor usuglasili su prijedlog o isplati 622,7 milijuna kuna dobiti kao dividende (tj. 62,27 kuna po dionici)", navodi se u objavi.

To je, inače, upola manja dividenda nego godinu prije, jer je lani dioničarima isplaćena dividenda od 125 kuna po dionici, ili ukupno 1,25 milijardi kuna.

No, i Inina je dobit u prošloj godini bila manja nego u 2018. godini.

Naime, po podacima iz objavljenog revidiranog financijskog izvješća, matična kompanija, Ina d.d. je lani ostvarila neto dobit od 656 milijuna kuna, dok je u 2018. godini dobit iznosila 1,33 milijarde kuna.

S obzirom na najavu da će 622,7 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti biti isplaćeno za dividendu, proizlazi da će Ina gotovo 95 posto prošlogodišnje dobiti isplatiti za dividendu.

Neslužbeni izračun pokazuje da je, uz dividendu od 62,27 kuna po dionici, MOL-u, koji drži 49,1 posto dionica Ine, iz prošlogodišnje Inine dobiti isplaćena dividenda od 305,6 milijuna kuna, a Republici Hrvatskoj, koja u Ini ima 44,8 posto vlasništva, 279,2 milijun kuna.

Privatni i institucionalni investitori, koji imaju ukupno 6,1 posto dionica Ine, ukupno bi trebali dobiti oko 37,9 milijun kuna na ime dividende.

O dividendi odlučuju dioničari na glavnoj skupštini, a za sada još nije poznato kada će biti skupština Ine. Uobičajeno je do sada skupština na kojoj se odlučivalo o dividendi bila u lipnju.

Tagovi: kompanija Ina, dividenda
PROČITAJ I OVO
Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte ispod 23 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte ispod 23 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 23 dolara budući da je američko-rusku najavu pregovora o stabilizaciji tržišta energenata neutralizirala zabrinutost za potražnju zbog pandemije koronavirusa.
Od 1. travnja pojeftinjuje plin
CIJENE
Od 1. travnja pojeftinjuje plin
ZAGREB - S početkom travnja pojeftinjuje plin za kućanstva, pri čemu najveći hrvatski opskrbljivač Gradska plinara Zagreb-Opskrba cijene smanjuje za 5,3 posto.
Rusija smanjila udio u Rosneftu u zamjenu za venezuelsku imovinu
POTEZI
Rusija smanjila udio u Rosneftu u zamjenu za venezuelsku imovinu
MOSKVA - Ruska država smanjila je udio u naftnom gigantu Rosneftu u sklopu dogovora o kupnji njegove imovine u Venezueli.
Stručnjaci: Cijene goriva mogle bi padati još 10-ak posto
PROCJENE
Stručnjaci: Cijene goriva mogle bi padati još 10-ak posto
ZAGREB - Cijene nafte i benzina mogle bi eventualno padati još 10-ak posto, a onda će se početi vraćati na normalne razine, no i to ovisi o rezultatima i tijeku borbe protiv koronavirusa, ocjenjuju naftni stručnjaci Jasminko Umičević i Davor Štern, nakon što su u utorak na nekim postajama cijene benzina "zaronile" ispod osam kuna.
GEN-I Hrvatska snižava cijene za 15%: Sad nije vrijeme za ostvarivanje profita
POZITIVNO
GEN-I Hrvatska snižava cijene za 15%: Sad nije vrijeme za ostvarivanje profita
ZAGREB – GEN-I će svim svojim korisnicima iz kategorije kućanstva sniziti cijenu električne energije i to za razdoblje od tri mjeseca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE