GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA očekuje rast potražnje za električnom energijom

IEA očekuje rast potražnje za električnom energijom
POTRAŽNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2023 / 14:16
Autor: SEEbiz

PARIZ - Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), potražnja za električnom energijom u svijetu će se u sljedeće tri godine povećati u prosjeku za tri posto. To je znatno više nego u godinama prije pandemije, kada je rast u prosjeku iznosio 2,4 posto. Potražnju uglavnom pokreću Kina, Indija i zemlje jugoistočne Azije.

Do 2025. kineska potrošnja električne energije mogla bi skočiti na rekordnu razinu od oko trećine globalne potrošnje. To bi bilo za četvrtinu više nego 2015. godine, navodi IEA u svom Izvješću o tržištu električne energije za 2023. godinu. Istodobno očekuje da će potražnja za električnom energijom porasti iu razvijenim zemljama zbog energetske tranzicije i s njom povezane tranzicije s fosilnih na alternativne izvore u prometu i industriji.

“Rast globalne potražnje za električnom energijom će se ubrzati”, komentirao je direktor IEA-e Fatih Birol, prenosi austrijska novinska agencija APA. Dobrom je viješću nazvao činjenicu da obnovljivi izvori energije i nuklearna energija rastu dovoljno brzo da podmire gotovo cjelokupnu dodatnu potražnju.

To također sugerira da su emisije u energetskom sektoru blizu kritične točke, dodao je direktor IEA-e. Vlade bi stoga, po njegovom mišljenju, trebale ulagati u izvore energije s niskim emisijama kako bi mogle osigurati opskrbu električnom energijom i istodobno ostvariti klimatske ciljeve.

IEA očekuje da će udio obnovljivih izvora u globalnoj proizvodnji energije porasti na oko 35 posto do 2025. godine. U 2022. godini iznosila je 29 posto. Pritom će se vjerojatno smanjiti udio ugljena i plina, što bi trebalo smanjiti i emisiju ugljičnog dioksida u globalnoj proizvodnji električne energije.

No, ponuda i potražnja za električnom energijom u budućnosti će sve više ovisiti o vremenskim uvjetima, predviđa IEA. Ta se veza mogla vidjeti već 2022. Kinu su, primjerice, pogodili toplinski valovi i suša, što je uzrokovalo značajan porast potražnje za električnom energijom za klima-uređaje, dok je istovremeno smanjena proizvodnja hidroelektrana u Sichuanu . Agencija stoga smatra nužnim ubrzati dekarbonizaciju i uvođenje čistih energetskih tehnologija.

Tagovi: Međunariodna agencija za energiju, električna energija, struja
PROČITAJ I OVO
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE