GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.

IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
EMISIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2023 / 12:49
Autor: SEEbiz
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da bi se emisije stakleničkih plinova mogle smanjiti samo za 30 posto do 2030. godine na temelju obećanja zemalja na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju (COP28). Ako zemlje ne poduzmu ambicioznije mjere, svijet neće izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, rekla je.

"Iako su obećanja pozitivan korak naprijed u rješavanju emisija stakleničkih plinova iz energetskog sektora, ona nisu ni blizu dovoljna da svijet krene prema postizanju međunarodnih klimatskih ciljeva, posebice cilja ograničavanja globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzijusa", navodi agencija. rekao je, kako je francuska novinska agencija AFP napisala u današnjem izvješću.

U ocjeni još uvijek neobvezujućih obećanja vlada i industrije nafte i plina na COP28, IEA je uzela u obzir, među ostalim, utrostručenje obnovljivih izvora energije i udvostručenje energetske učinkovitosti do 2030., kao i značajno smanjenje emisije metana.

Prema UN-ovom programu za klimu, 130 zemalja do sada je pristupilo obvezama u pogledu obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Indija i izvoznici nafte Rusija i Saudijska Arabija su s druge strane ovoga.

Kina, najveći svjetski proizvođač stakleničkih plinova, obećala je to u manje formalnoj izjavi nakon nedavnog sastanka s američkim dužnosnicima u Kaliforniji, kojem je prisustvovala u sklopu priprema za COP28.

Oko 50 naftnih i plinskih kompanija pridružilo se obvezi smanjenja emisije metana, koji je odgovoran za oko trećinu stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje. Uzgoj stoke jedan je od glavnih izvora proizvodnje metana.

Metan ostaje u atmosferi oko desetljeća, ali apsorbira energiju puno brže od ugljičnog dioksida, pa se kratkoročno smanjenje emisija ovog stakleničkog plina čini kao brzo rješenje za ograničavanje globalnog zagrijavanja i poboljšanje kvalitete zraka.

Tagovi: IEA, COP28, emisije, štetne emisije
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE