GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Članice imaju dovoljno zaliha za eventualnu intervenciju na naftnom tržištu

IEA: Članice imaju dovoljno zaliha za eventualnu intervenciju na naftnom tržištu
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2023 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Zalihe nafte članica Međunarodne agencije za energiju (IEA) trenutno su dovoljne za eventualne mjere stabilizacije tržišta, izjavio je u utorak dužnosnik IEA-e, dodavši i da trenutno nema potrebe za propisivanjem većih rezervi.

IEA je u prvoj polovini listopada objavila da je spremna uskočiti, ukaže li se potreba, kako bi osigurala opskrbu, naglasivši da sukob na Bliskom istoku donosi veliku neizvjesnost i mogao bi ugroziti isporuke nafte.

Lani je 31 zemlja članica IEA-e plasirala na tržište ukupno 182,7 milijuna barela nafte iz strateških rezervi kako bi de osigurala opskrba i zakočilo rast cijena koji su izazvali ruska invazija na Ukrajinu i zapadne sankcije Moskvi.

Početkom listopada tržišta je uzdrmao napad islamističke palestinske skupine Hamas na Izrael koji je pokrenuo val izraelskih napada na blokiranu palestinsku enklavu Gazu. Iran je pozvao da se Izraelu uvede naftni embargo ako napadi eskaliraju.

Trgovci su u međuvremenu u cijene nafte uračunali geopolitički rizik, ali umirila su ih nastojanja diplomacije da spriječi širenje sukoba i na druge zemlje bliskoistočne regije.

“Mislim da trenutno ne moramo poduzimati mjere (poput otpuštanja zaliha – op. ur.), ali ćemo pratiti situaciju”, rekao je Keisuke Sadamori, direktor odjela za energetskih tržišta i sigurnosti pri IEA-i.

Zalihe moraju, prema odredbi agencije, pokrivati najmanje 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza nafte i članice moraju biti spremne zajednički odgovoriti na ozbiljne poremećaje u opskrbi koji utječu na svjetsko tržište nafte.

Trenutačno ukupne strateške rezerve članica IEA-e iznose oko 1,2 milijarde barela.

“Mislim da bi količina od 90 dana (prosječnog dnevnog) neto uvoza trebala biti dovoljna, u ovom trenutku. Takva razina potrebna je ne samo za poduzimanje odgovarajućih mjera već i za očuvanje određenog povjerenja u tržište”, rekao je Sadamori.

Neke zemlje ipak su odlučile popuniti zalihe. SAD tako namjerava u prosincu i siječnju kupiti šest milijuna barela sirove nafte za strateške rezerve.

Sadamori je u utorak ponovio i ocjenu IEA-e od prije dva tjedna da sukob na Bliskom istoku do sada nije izravno utjecao na fizičku opskrbu.

“No, moramo budno pratiti kako će se situacija razvijati”, rekao je Reutersu na rubu naftne konferencije u Singapuru.

Dodao je i da je još prerano za ocjenu hoće li sankcije SAD-a prijevoznicima i osiguravateljima koji servisiraju izvoz ruskih barela skupljih od 60 dolara utjecati na isporuke iz Rusije.

Smatra istodobno da će Kina i u bliskoj budućnosti biti motor rasta globalne potražnje za naftom, iako će on postupno slabiti zbog prijelaza na električna vozila i usporavanje gospodarskog rasta.

IEA je u listopadskom izvješću snizila prognozu rasta potražnje za naftom u idućoj godini, na 880.000 barela dnevno, zbog pogoršanih prilika u svjetskom gospodarstvu i poboljšane energetske efikasnosti koji će utjecati na potrošnju. Prethodno su očekivali rast za milijun barela dnevno.

Tagovi: NAFTA, mEĐUNARODNA AGENCIJA ZA ENERGIJU
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE