GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I u Sloveniji poskupljuje gorivo

I u Sloveniji poskupljuje gorivo
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2024 / 19:54
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će u Sloveniji porasti uz nepromijenjene trošarine. Na benzinskim postajama izvan autocesta bezolovni benzin od 95 oktana poskupjet će za 2,3 centa na 1,542 eura po litri, a dizel za 1,5 centa na 1,542 eura po litri. Poskupjet će i lož ulje, i to za 0,8 centi na 1,180 eura po litri.

Cijene će vrijediti do uključivo 22. travnja, priopćeno je danas iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike.

Vlada nije mijenjala trošarine. Trošarina za litru bezolovnog benzina od 95 oktana (NMB 95) utvrđena je u iznosu od 0,45824 eura, za litru dizelskog goriva 0,42538 eura, a za litru loživog ulja 0,15085 eura.

Da cijene nisu regulirane, prema procjeni Ministarstva, uz dosadašnje poreze i doprinose, benzin od 95 oktana koštao bi oko 1,604 eura, dizelsko gorivo oko 1,617 eura po litri, a lož ulje oko 1,278 eura po litri.

Sukladno Vladinoj uredbi o formiranju cijena određenih naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta, marže trgovaca su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0783 eura po litri dizelskog goriva, 0,0794 eura po litri 95- oktanskog benzina i 0,08 eura po litri loživog ulja.

Ministarstvo predviđa da će se cijene ovih naftnih derivata i dalje izračunavati na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i tečaju dolara i eura. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Cijene motornih goriva na autocestovnom čvoru formiraju se slobodno.

Konačno, regulirane cijene 95-oktanskog benzina i dizela izjednačene su u početnom dijelu epidemije covida-19 od travnja do rujna 2020., kada je litra obje vrste motornog goriva koštala jedan euro.

Tagovi: GORIVO, SLOVENIJA, BENZIN
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE