GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSE vratio dodatnih 100 milijuna eura državne potpore

HSE vratio dodatnih 100 milijuna eura državne potpore
POVRAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2023 / 10:55
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Holding Slovenske elektrarne (HSE) danas je državi vratio dodatnih 142 milijuna eura u sklopu povrata naknadne uplate kapitala iz prosinca prošle godine.

Ukupno je državi vraćeno 342 milijuna eura od 492 milijuna eura naknadnih isplata. Prema predviđanjima, preostalih 150 milijuna eura bit će vraćeno 2024. godine.

SDH je u prosincu 2022. godine odobrio naknadnu uplatu kapitala HSE-u kao krovnoj tvrtki jednog od dva energetska stupa u državi za premošćivanje izvanrednih situacija likvidnosti tijekom kriznih situacija na energetskom tržištu. U lipnju ove godine počeo je vraćati državnu potporu, prvo u dvije rate od po 100 milijuna eura, a sada u nešto većoj tranši.

Povrat preostalih 150 milijuna eura planiran je za 2024. godinu, objavili su HSE i Slovenski državni holding (SDH) u zasebnim priopćenjima, pri čemu SDH jamči da će se pri određivanju dinamike povrata uzeti u obzir tržišni uvjeti i drugi relevantni čimbenici. te iznose poslovne okolnosti kako bi se osigurala stabilnost poslovanja HSE grupe i gospodarsko upravljanje imovinom. No, cilj upravitelja državnih ulaganja ostaje potpuni povrat državnih potpora do kraja 2024. godine.

Iz HSE-a su prilikom ovog povrata napisali da se naknadna uplata kapitala pokazala ispravnom odlukom jer je omogućila brzo saniranje problema s likvidnošću koji su bili posljedica oscilacija cijena na europskim tržištima i gubitka proizvodnje. grupe HSE zbog niskih vodostaja rijeka i poteškoća pri otkopavanju ugljena u Velenjskom ugljenokopu.

Uprava se tako usmjerila na optimizaciju poslovanja i unaprjeđenje poslovnih procesa, a posebna pozornost uvijek se posvećuje upravljanju rizicima povezanima s proizvodnjom i prodajom električne energije, navode iz HSE-a.

U međuvremenu, u SDH-u su uvjereni da su pravovremenim i opreznim djelovanjem krajem prošle godine očuvali vrijednost državnog ulaganja u HSE, koji je bitan igrač u osiguravanju pouzdane opskrbe električnom energijom u zemlji.

Ako su tijekom prethodnih povrataka u HSE-u isticali vrlo dobro poslovanje u tekućoj godini, ovoga su puta naglasak stavili na ulaganja u obnovljive izvore energije i održivi razvoj. Prema predviđanjima HSE-a, buduće investicije grupe također su usmjerene uglavnom na izgradnju solarnih i vjetroelektrana, hidroelektrana, te na ulaganje u vodikove tehnologije, no potencijala ima, a fokusiraju se i na ulaganja u geotermalnu energiju i korištenje biomase, kao i uvođenje novih tehnologija vezanih uz fleksibilnost, digitalizaciju, korištenje pametnih mreža, spremnika i virtualnih elektrana.

Podsjetili su, među ostalim, da su njihove maloprodajne tvrtke Energija plus i ECE cijelu godinu isporučivale električnu energiju po reguliranim cijenama koje su bile znatno niže od tržišnih, a troškovi regulacije za 264.000 kupaca kućanstava i 16.000 malih poduzetnika u iznosu od gotovo 100 milijuna eura, ali da je to pokrio HSE. Čak i 2024. godine očekuje se da će troškove regulacije kupaca iz kategorije kućanstva pokrivati HSE i neće ići na teret državnog proračuna, predviđaju.

U međuvremenu su iz SDH napisali da su naknadnom uplatom kapitala pojačali kontrolu namjenskog korištenja sredstava i postavili jasna očekivanja za bolje upravljanje rizicima i likvidnošću u HSE grupi.

Država je prošle godine pomogla i tvrtki Gen energija kao krovnoj tvrtki Gen grupe, koja je već proljetos vratila kredite za premošćivanje. Operatoru sustava elektroenergetske mreže Eles platila je 170 milijuna eura.

Tagovi: hse, povrat, pozajmica, slovenija
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE