GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSE bi gradio plutajuću solarnu elektranu na Družmirskom jezeru, lokalna zajednica s nizom zahtjeva

HSE bi gradio plutajuću solarnu elektranu na Družmirskom jezeru, lokalna zajednica s nizom zahtjeva
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2024 / 08:46
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Holding Slovenske elektrarne (HSE) želio bi na jezeru Družmir kod Šoštanja izgraditi plutajuću solarnu elektranu koja bi se nalazila 150 do 200 metara od obale, a vršna snaga bila bi joj 140 MWp.

Gradnji elektrane protivi se Šaleški eko pokret, dok je Općina Šoštanj investitoru uputila niz zahtjeva odn. očekivanja.

Kako je za STA rečeno iz HSE-a, elektrana je planirana na način da se očuva kemijsko i ekološko stanje Družmirskog jezera, te osigura provedba aktivnosti s dodijeljenim vodnim pravima i zahtjevi za očuvanje ribljeg svijeta, ptice i druge životinjske vrste bile bi uzete u obzir.

Prema procjeni HSE-a, elektrana će poboljšati vidljivost Šaleške regije i njezine turističke potencijale, a poboljšat će se i uporabna i doživljajna vrijednost jezera koje je nastalo kao posljedica rudarenja na tom području.

Projekt je naišao na protivnike u lokalnoj sredini. Šoštanjčani žele da se njihov okoliš, duboko ranjen posljedicama rudarenja i ispuštanja Termoelektrane Šoštanj, polagano obnovi i time stvore mogućnosti za rekreaciju i razvoj turizma, kažu u Šaleškom eko pokretu.

„Želimo ga razvijati u skladu s vizijom i strategijom Općine Šoštanj koja je izrađena prošle godine uz široko sudjelovanje mještana i odobrena od strane Općinskog vijeća na inicijativu načelnika. Ovo je naš dom i naše okruženje”, naveli su.

U međuvremenu, na stranicama Općine Šoštanj objavljene su riječi načelnika Borisa Goličnika kako Općina neće donijeti odluku o elektrani dok se HSE ne očituje pismeno o svih devet točaka koje je Općina navela u dopisu investitor.

Općina Šoštanj već je dobila neke odgovore od HSE-a, ali smatra da oni ne rješavaju sva njezina pitanja i nedoumice, pa su zamoljeni da ih dopune.

Općina Šoštanj očekuje od HSE-a da, prije nego uopće odluči o vođenju procesa prostornog uređenja elektrane, donese odluku o nižoj otkupnoj cijeni toplinske energije za daljinsko grijanje, koja ne bi smjela prelaziti 40 eura po megavat satu, te realizacija i financiranje već planiranih i projektiranih daljnjih uređenja Družmirskog jezera.

Ujedno, Općina od HSE-a očekuje i da će se, u slučaju izgradnje elektrane, jugozapadni dio jezera projektirati i urediti u turističko-rekreacijske svrhe, a uređenje bi biti u potpunosti financiran od strane investitora.

Općina želi i dogovor s HSE-om o otkupu zemljišta bivše poslovne zgrade Osmica Šoštanj i kontejnerskog naselja Alstom te pomoć u planiranoj dogradnji, obnovi i energetskoj sanaciji Osnovne škole Karla Destovnika Šoštanj. Ujedno, iz Općine su upozorili i na činjenicu da još uvijek nemaju reguliran vlasničko stanje nad svim zemljištem koje se nalazi u rudarskom području Premogovnika Velenje.

„Naša se općina do danas puno žrtvovala kako bi osigurala struju za cijelu Sloveniju. Nažalost, pri planiranju najvećih strateških energetskih projekata u prošlosti puno se obećavalo, a gotovo ništa nije realizirano. Zato je još važnije da se i ubuduće ponašamo tolerantno i odgovorno, a prije svega da svi imamo jasnu ideju kakav bi naš mogući suživot trebao biti u budućnosti", napisali su u Općini Šoštan. .

Mjesni odbor Pokreta za slobodu Šaleške doline pripremio je u četvrtak u Domu kulture u Šoštanju prezentaciju spomenute elektrane, no ona nije odobrena od strane Općine Šoštanj. Kako su napisali, radilo se prvenstveno o političkom događaju.

Tagovi: HSE, solari, družmirsko jezero, šoštanj, družmir
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE