GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska se u prosincu četiri dana napajala iz obnovljivih izvora

Hrvatska se u prosincu četiri dana napajala iz obnovljivih izvora
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2024 / 13:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) na svojoj su internetskoj stranici objavili novo Izvješće o elektroenergetkim kretanjima za prosinac 2023. godine u kojem analiziramo proizvodnju i potrošnju električne energije u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na obnovljive izvore.

Iz udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatske ISTIČU podatak da se u prosincu 2023. Hrvatska čak 4 dana u potpunosti napajala električnom energijom iz obnovljivih izvora te da su OIE (bez hidroelektrana) ostvarili udio u ukupno raspoloživoj energiji od 19,5%. U Izvješću možete također pronaći najnovije informacije o instaliranim kapacitetima solarnih i vjetroelektrana za 2023. godinu

Izgradnja sunčanih elektrana tijekom 2023. godine najviše je obilježila razvoj novih proizvodnih kapaciteta. U pogon elektroenergetskog sustava ušlo je novih 238,7 MW što je najviše od svih tehnologija u elektroenergetskom sustavu pa smo 1. siječnja 2024. godine u pogonu imali 462,5 MW instalirane snage sunčanih elektrana.

Dominantnu ulogu u proizvodnji električne energije u prosincu 2023. godine imale su hidroelektrane, a zbog više temperature zraka za 2,2 °C u odnosu na dosadašnju prosječnu, potrošnja električne energije za grijanje bila je manja 52 GWh u odnosu na potrošnju prethodnih godina u mjesecu prosincu. Isto tako u prosincu je vidljiva velika promjenjivost dnevne potrošnje za radne dane i u dane blagdana.

Svjesni interesa koji postoji za poznavanje evolucije potrošnje i proizvodnje električne energije, posebno obnovljive energije, u Hrvatskoj i Europi, o važnosti ovih tehnologija u mjerama protiv klimatskih promjena i pojačavajući svoju predanost da budemo aktualni za statističke podatke u elektroenergetskom sektoru, predstavljamo svaki mjesec izvješće o elektroenergetskim prilikama u hrvatskom elektroenergetskom sustavu.

Hidroelektrane su imale dominantnu ulogu u proizvodnji električne energije (raspoloživoj energiji) u prosincu 2023. uz punjenje akumulacija u iznosu 84 GWh.

TE Plomin imala je smanjenu proizvodnju (35 GWh) tijekom prosinca zbog pogonskih problema, a RHE Velebit je imala veliki rad u crpno-turbinskom pogonu (potrošnja u crpnom pogonu iznosila je 27 GWh).

NE Krško je radila punom snagom, 0,2 % više od nominalne i svi su sigurnosni sustavi bili operabilni, a rijeka Sava se zagrijavala daleko ispod dozvoljenih 3 ºC.

Obnovljivi izvori energije su na dnevnom nivou 4 dana u prosincu u potpunosti podmirivali potrošnju električne energije.

Zbog uravnoteženja satne bilance bilo je potrebno vršiti značajnu razmjenu na interkonekcijama (uvoz je iznosio 95 GWh, a izvoz 148 GWh) električne energije (u saldu izvoz 53 GWh).

Maksimalna tuzemna dnevna potrošnja je iznosila 59.086 MWh (8. prosinca 2023.), a minimalna 41.021 MWh (25. prosinca 2023.).

Maksimalno pokrivanje tuzemne potrošnje na dnevnom nivou od strane OIE (bez velikih HE) je 15. prosinca iznosilo 43,5 % pri čemu je proizvodnja tog dana iznosila 23.832 MWh, od čega vjetroelektrana 20.988 uz prosjek 874,5 MWh/h.

Minimalno pokrivanje tuzemne potrošnje na dnevnom nivou od strane OIE (bez velikih HE) je 19. prosinca iznosilo 6,2 % pri čemu je proizvodnja toga dana iznosila 3.452 MWh, od čega vjetroelektrana 478 MWh, prosjek 19,9 MWh/h.

Tijekom studenog 2023. u probni pogon je ušla VE Bruvno snage 45 MW tako da instalirana snaga svih vjetroelektrana sada iznosi 1.160,15 MW, odnosno odobrena snaga za priključak na mrežu je 1.136,85 MW.

Vjetroelektrane u Hrvatskoj i odobrena snaga priključenja
Ukupna proizvodnja vjetroelektrana u prosincu je iznosila 243.901 MWh. Faktor korištenja snage je bio 28,8% (prosjek za prosinac u razdoblju 2011. do 2022. je 31,8%).

Prosječna satna proizvodnja VE u prosincu je iznosila 327,8 MWh/h, maksimalna satna 969 MWh/h, (maksimalna 15 minutna 983 MW), maksimalni faktor korištenja snage 85,2 % na satnom nivou.

Uz postojeću instaliranu snagu u 2024. godini uz prosječni godišnji faktor snage od 2011. do 2023. godine od 27,3%, očekuje se godišnja proizvodnja vjetroelektrana od 2.726 GWh.

Tagovi: oie, solari, vjetroelektrane, energija, energenti, energetika
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
SOLARI
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
BEČ - U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča.
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
PROGNOZE
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
NEW YORK - BlackRock procjenjuje da će prijelaz na zelenu energiju u svijetu zahtijevati 4 trilijuna dolara godišnje do sredine 2030-ih, pozivajući na više javno-privatnih partnerstava, posebno u Aziji i na Pacifiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE