GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska će postati značajan proizvođač geotermalne energije

Hrvatska će postati značajan proizvođač geotermalne energije
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2023 / 17:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar Davor Filipović bio je u Agenciji za ugljkovodike gdje se govorilo o završenom natječaju za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala u Slavoniji, Podravini i Međimurju. Na natječaj je pristiglo 16 ponuda, a odabrano je njih pet za isto toliko istražnih područja.

Nadmetanje je održano od 28. prosinca 2022. do 1. lipnja 2023. za šest istražnih prostora geotermalnih voda: Leščan, Međimurje 5, Kotoriba, Pčelić, Sječe i Ferdinandovac - 1. Riječ je o geografskom području dravske potoline u kojem je dokazan velik geotermalni potencijal. Na natječaj je pristiglo 16 ponuda od 11 različitih ponuditelja.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na temelju provedenog natječaja izdalo je dozvole za istraživanje geotermalnih voda na istražnim prostorima "Leščan" i "Međimurje 5" Ini, "Pčelić i "Sječe IGeoPenu (koji se oslanja na društvo iz UK-a), te "Kotoriba tvrtci Viola Energy Generation (ponuditelj se oslanja na društvo iz Turske). Za istražni prostor "Ferdinandovac nije zaprimljena nijedna ponuda.

Ukupni radovi uključuju izradu 21 geotermalne bušotine, a vrijednost ponuđenih istražnih radova iznosi 191,7 milijuna eura. Očekuje se da će ukupna vrijednost investicija dosegnuti 400 milijuna eura.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da je aktiviranje geotermalnih potencijala od iznimne važnosti, jer će se više električne energije proizvoditi u Hrvatskoj. Aktiviranje geotermalnih potencijala po važnosti je usporedio s izgradnjom LNG terminala.

- I ulaganje u LNG i aktiviranje geotermalnih potencijala zapravo je ulaganje u nacionalnu sigurnost, jer bez energije, hrane i vode nema rasta, razvoja ni opstojnosti. Imat ćemo novih 600 tisuća megavata zelene električne energije, a to je put prema obnovljivim izvorima energije i opskrbljivat ćemo više od 200 tisuća kućanstava, rekao je Filipović.

Dodao je da je aktiviranje 400 milijuna eura investicija dodatni impuls u hrvatsko gospodarstvo.

- Ovim završenim natječajem imat ćemo novih 600 tisuća mW-a zelene električne energije, to je put prema obnovljivim izvorima energije i opskrbljivat ćemo više od 200 tisuća kućanstava, a uz to aktivirat ćemo još ukupno 400 milijuna eura investicija što je dodatni impuls hrvatskom gospodarstvu, rekao je.

- Vrlo smo zadovoljni rezultatima natječaja, jer kompanije koje su pobjednici natječaja imaju tehnološko znanje i dovoljno financijskih sredstava da projekt izvedu do kraja, što nam na neki način jamči uspjeh za proizvodnju električne energije, rekao je predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

Naglasio je da samo istraživanje traje pet godina, a nakon toga, po ugovoru, slijedi 25 godina proizvodnje. Očekuje se da će pobjednici natječaja u prvoj godini prvo provesti seizmičke radove, a u drugoj i trećoj krenuti s bušenjima.

- Već nakon prve bušotine i ispitivanja prvih bušotina imat će ideju o potencijalu ležišta, što je dovoljno da se odredi kakva se elektrana može izgraditi, rekao je Krpan i dodao da će Hrvatska kroz šest, sedam godina postati važan proizvođač geotermalne energije.

- Istraživanje traje pet godina maksimalno, nakon toga slijedi po ugovoru 25 godina proizvodnje s tim da se očekuje da će oni prvo vrlo vjerojatno izvesti seizmičke radove, snimanja u prvoj godini, zatim u drugoj i trećoj kreću s bušenjima, a već nakon prve bušotine i ispitivanja prvih bušotina imat će ideju o potencijalu ležišta, dodao je Krpan.

Tagovi: dAVOR fILIPOVIĆ, Matijan Krpan, agencija za ugljikovodike, GEOTERMALNA ENERGIJA
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE