GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HROTE: Ne plaćamo zbog spora za vlasnička prava elektrane

HROTE: Ne plaćamo zbog spora za vlasnička prava elektrane
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2022 / 16:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) ustvrdili su u ponedjeljak da je međuvlasnički spor glavni uzrok nemogućnosti isplate naknade za proizvedenu električnu energiju iz geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni pokraj Bjelovara.

Suvlasnik tvrtke Geothermal solutionsa Dragan Jurilj prošli je tjedan, naime, ustvrdio da se iz geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni više ne isporučuje električna energija jer HROTE ne želi isplatiti 105 milijuna kuna naknade za isporučenu električnu energiju. Rekao je da je taj postupak bez ikakve osnove.

Dodao je kako je porezna uprava utvrdila da je električna energija iz geotermalne elektrane isporučena i da je HROTE njome dalje trgovao.

Iz HROTE-a pak navode da su s društvom Geoen sklopili ugovor o otkupu električne energije iz Geotermalne elektrane „Velika 1“ i to 20. ožujka 2012. godine, a Geoen je započelo s fakturiranjem računa za isporučenu električnu energiju u ožujku 2019.

Dodaju da su tijekom 2020. i 2021. godine pokrenuti brojni sudski i upravni sporovi između imatelja poslovnih udjela u Geoenu u vezi vlasničkih i upravljačkih prava koji su, među ostalim, rezultirali time da je Geoenu, potpisniku ugovora o otkupu s operatorom tržišta, pripojeno društvu Geothermal solutions i brisano iz sudskog registra, dok je gospodarska cjelina geotermalne elektrane prenesena na društvo Geo power energy development.

U odgovoru se naglašava i da je u srpnju 2021. godine Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donijela rješenje kojim je odobren zahtjev Geo power energy developmenta za prijenos prava i obveza iz Rješenja o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača, tako da se umjesto nositelja projekta Geoen, označava Geo power energy development.

S obzirom da je protiv tog rješenja HERA-e pokrenut upravni spor i da nije postalo pravomoćno, HERA rješenje još nije dostavila operatoru tržišta.

HROTE navodi i da je 30. srpnja 2021. Geo power energy development podnio zahtjev za sklapanje ugovora o prijenosu ugovora o otkupu električne energije koji je operator tržišta sklopio s društvom Geoen.

Pet dana kasnije, nabrajaju iz HROTE-a kronološki, 4. kolovoza 2021., Operator tržišta zaključkom je pozvao podnositelja zahtjeva na dostavu rješenja HERA-e s iskazanom klauzulom pravomoćnosti tog rješenja.

"S obzirom da Geo power energy development nije dostavio rješenje s iskazanom klauzulom pravomoćnosti jer se vodi upravni spor, dana 31.kolovoza 2021. operator tržišta donio je rješenje o odbacivanju zahtjeva", navode iz HROTE-a, uz dodatak da Geo power energy development podnosi žalbu na navedeno rješenje te 6. rujna 2021. operator tržišta upućuje predmet Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kao drugostupanjskom tijelu na odlučivanje. Taj postupak je u tijeku.

HROTE: Ne trgujemo električnom energijom u svoju korist

Naglašavaju i kako je "neosnovan je i netočan" navod da operator tržišta trguje električnom energijom u svoju korist.

"Operator tržišta kao voditelj EKO bilančne grupe dio električne energije dodjeljuje opskrbljivačima sukladno reguliranom otkupu, a s dijelom električnom energijom trguje na burzi električne energije CROPEX. Svi prihodi u vezi predmetne električne energije ne predstavljaju prihod operatora tržišta, već su isključivo prihod sustava poticanja", ističu iz HROTE-a.

Navodi se kako je operator tržišta do sada sklopio 1.400 ugovora o otkupu te da konkretan slučaj predstavlja presedan u povijesti njegova poslovanja, a nastao je isključivo kao posljedica spora strana koje se bore za vlasnička i upravljačka prava te je glavni uzrok nemogućnosti isplate za proizvedenu električnu energiju.

Geotermalna elektrana Velika 1 otvorena je u studenom 2019. godine i tada je rečeno da je u tu elektranu, snage 16,5 megavata (MW), investirano 325 milijuna kuna.

Poslovni odnosi investitora, turskog MB Holdinga s jedne te zagrebačkog poduzetnika Dragana Jurilja i njegova poslovnog partnera Gorana Pavlovića s druge strane, već su neko vrijeme narušeni.

Jurilj, suvlasnik tvrtke Geothermal solutions, kaže da će se razdoblje obustave rada iskoristiti za kvalitetan remont i servis kako bi elektrana, nakon što HROTE uskladi postupanje sa zakonom, mogla nastaviti uredno funkcionirati.

U priopćenju iz tvrtke BLT u vlasništvu MB Holdinga stoji da je obustavom proizvodnje električne energije nanesena izravna šteta Republici Hrvatskoj, prvenstveno kroz gubitak izvora energije i proizvedene vlastite energije u trenutku svjetske energetske krize, te potrebe za kupnjom energije iz drugih izvora energije koji će pretpostavlja se biti skuplji, ali i gubitke u državnom proračunu od naknada korištenja elektrane i lokalnom proračunu grada Bjelovara.

"Ovaj očajnički potez, uvjereni smo, odigran je nakon nedavnih sudskih odluka koje im (Draganu Jurilju i Goranu Pavloviću, op.a.) očekivano nisu išle u korist, a sve kako bi se izvršio pritisak na nadležne institucije i sudove da im se isplati novac, mimo suda i privremenih mjera koje su isti donijeli. U slučaju da se i jedan euro sada isplati bez odluke sudova, RH bi bila potencijalno dužna nadoknaditi cjelokupnu nastalu štetu turskom investitoru s pripadajućim zateznim kamatama. Zasad je, zahvaljujući odlukama viših sudova i Vrhovnog suda, spriječena veća šteta do sudskog pravorijeka", priopćili su iz tvrtke BLT.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak za Hinu je rekao da prestankom rada elektrane Grad Bjelovar trpi ne samo financijsku, nego i reputacijsku štetu.

"Ovdje je riječ o odnosima u koje se Grad ne može miješati i mi samo možemo izraziti žaljenje zbog ovih događaja. Na žalost, izravne posljedice osjećaju se i u gradskom proračunu jer smo temeljem rudne rente do sada trebali uprihoditi 1,5 milijun kuna, a taj se iznos povećava iz dana u dan”, izjavio je Hrebak. Dodao je i kako prema relevantnim istraživanjima Bjelovar ima geotermalni potencijal dovoljan za još dvije do tri geotermalne elektrane.

Tagovi: HROTE, Geo power energy development, geotermalna energija, Hrvatski operator tržišta energije, Geothermal solutions, Dragan Jurilj
PROČITAJ I OVO
Vlada Nadzornom odboru HEP-a predložila opoziv Frane Barbarića
PROCEDURA
Vlada Nadzornom odboru HEP-a predložila opoziv Frane Barbarića
ZAGREB - Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici predložila Nadzornom odboru (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) da opozove dužnosti, odnosno prihvati ostavku predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, priopćeno je iz Vlade.
Cijene nafte nastavile padati
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte nastavile padati
LONDON - Cijene nafte nastavile su u ponedjeljak padati na međunarodnim tržištima te je cijena barela na londonskom tržištu pala za 45 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 78,43 dolara, dok se barelom na američkom tržištu trgovalo po 43 centa nižoj cijeni, od 73,64 dolara.
Benzin pojeftinjuje jedan, a dizel dva centa
CIJENE GORIVA
Benzin pojeftinjuje jedan, a dizel dva centa

ZAGREB - Od utorka pojeftinjuje cijena osnovnog benzina za jedan cent, na 1,43 eura (10,77 kuna) po litri, a osnovnog dizela za 2 centa, na 1,44 eura (10,85 kuna), sukladno Uredbi o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koju je Vlada u ponedjeljak donijela na telefonskoj sjednici.

Barbarić se oglasio, ima poruku za medije i institucije
REAKCIJE
Barbarić se oglasio, ima poruku za medije i institucije
ZAGREB - Odvjetnica smijenjenog šefa Uprave HEP-a Frane Barbarića, Višnja Drenški Lasan, poslala je dopis medijima koji prenosimo u cijelosti. U njemu se navodi da je, zbog pisanja medija, u javnosti stvoren dojam da je Barbarić već trebao biti pritvoren, i to prije nego što je kazneni postupak protiv njega i započeo.
Cijene nafte prošloga tjedna pale oko 2 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna pale oko 2 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 2 posto jer su trgovci skeptični po pitanju smanjenja proizvodnje OPEC-a i jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE