GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrebak: Bjelovar leži na geotermalnim potencijalima

Hrebak: Bjelovar leži na geotermalnim potencijalima
POTENCIJALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2023 / 20:45
Autor: SEEbiz / HRT
BJELOVAR - Grad Bjelovar predstavio je u petak studiju svojih geotermalnih potencijala, a gradonačelnik Dario Hrebak tom je prigodom izjavio da taj grad u roku od deset godina može postići punu energetsku neovisnost.

Bjelovar leži na geotermalnim potencijalima, istaknuo je na konferenciji za novinare bjelovarski gradonačelnik. Na temelju studije, najavio je u idućih nekoliko godina istraživanje od pet do sedam bušotina u gradu i okolnim mjestima.

Cilj je, kaže Hrebak, da Bjelovar u idućih 10 godina, korištenjem geotermalne i solarne energije postane energetski neovisan grad. Ono što prvo slijedi su radovi u Velikom Korenovu vrijedni 3 i pol milijuna eura.

- Mi očekujemo da ćemo na dubini od 1500 metara naći toplu vodu od 70 stupnjeva kojom ćemo grijati buduće toplice, ako ne toplice, buduću zonu Korenovo, bjelovarski sajam, staklenike itd. Na natječaju - jedan ponuđač - renomirana španjolska tvrtka IPM, podizvođač hrvatska tvrtka Crosco, rekao je bjelovarski gradonačelnik.

- Smatram da je moguće da u roku od deset godina postanemo potpuno energetski neovisni, a tri su stupa na kojima temeljimo tu viziju. Prvi je energetska obnova u sklopu koje vrlo brzo namjeravamo prijaviti 20 gradskih zgrada. Na taj način štedimo energiju. Sljedeći stup je postavljanje solarnih elektrana na one gradske zgrade na kojima ih još nema, što namjeravamo napraviti u sljedećih pet godina, rekao je gradonačelnik i dodao da će sufinancirati i postavljanje solara na privatne zgrade i kuće.

- Geotermalna energija je treći stup, istaknuo je Hrebak i dodao da je gradska uprava zatražila dozvolu da se istraživanja eksploatacijskih polja geotermalnih voda mogu provoditi na cijelome gradskom području.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati istraživanja geotermalnih potencijala, a na projektu koji je trajao pet godina gradska uprava surađivala je s mnogim stručnjacima.

Uz energetsku učinkovitost i solare, Bjelovaru su potrebne još četiri bušotine kako bi bio posve energetski neovisni grad. Jedna od mogućih lokacija je na gradskom nogometnom stadionu, u čijem se bližem krugu nalaze velika naselja, trgovački centri, bolnica, odnosno veliki potrošači koji mogu iskoristiti toplinsku energiju te bušotine, rekao je Hrebak, dodajući da su određene lokacije i za ostale tri geotermalne elektrane.

Tagovi: Dario Hrebak, Bjelovar. geotermalna energija
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE